Zomrel rómsky guvernér Anton Kudrik, do nemocnice volali políciu

Žiaľ príbuzných zosnulého spôsobil v Nemocnici A. Wintera poriadny rozruch. Jej vedenie privolalo dnes pred poludním na pomoc tri policajnej jednotky. Anton Kudrik (†67) bol rómskym guvernérom. Do funkcie ho začiatkom tohto roka menoval kráľ Róbert I.

„Zomrel dnes po dlhšej chorobe, bude pochovaný tu v Piešťanoch,“ uviedol jeho zať Marek Kudrik. V nemocnici bol podľa jeho slov hospitalizovaný už dlhšie. Zosnulý bol tiež vajdom. Jeho nástupcu budú voliť až po roku.

Antona Kudrika (na snímke) menoval do funkcie guvernéra nový kráľ Róbert I. Jeho úlohou bolo riešiť problémy Rómov v celom trnavskom kraji v spolupráci so štátnymi orgánmi. Aj preto bol autoritou, ktorú Rómovia rešpektovali. Ako vajda mal napríklad rozhodovaciu právomoc pri sporoch vo vnútri komunity.

Antona Kudrika v najbližších dňoch pochovajú jeho príbuzní na jednom z piešťanských cintorínov. Vzhľadom na jeho postavenie to bude honosný pohreb.

Rómovia prejavovali svoj smútok okázalým spôsobom aj dnes v Nemocnici Alexandra Wintera. Na poriadok dohliadali policajti.

AKTUALIZOVNÉ 8. decembra o 15.00 h::

„Vždy pri hospitalizácii rómskych pacientov, je príslušné oddelenie i vestibul nemocnice plné ich príbuzných. Nakoľko v tomto prípade išlo o váženú osobu v rómskom etniku, ich počet sa niekoľkonásobne zvýšil. Pre očakávané emočné prejavy zo strany príbuzných a v zaujme udržania poriadku sme preventívne volali políciu, ktorá však nemusela zasahovať,“ uviedla riaditeľka NAW Mária Domčeková.

DSC_0681 DSC_0684

Text a foto: Martin Palkovič