Zomrel Ferdinand Milučký, autor Domu umenia

Jeden z najvýznamnejších slovenských architektov druhej polovice 20. storočia zomrel v piatok 26. júla. Posledná rozlúčka s autorom piešťanského Domu umenia bude 1. augusta v bratislavskom Kremátoriu, ktoré taktiež navrhol.

Ferdinand Milučký sa narodil 26. septembra 1929 v Rajci. Absolvoval žilinské gymnázium a potom študoval na Fakulte architektúry Slovenskej vysokej školy technickej v Bratislave. Vzorom mu bol autor slávnej brnenskej vily Tugendhat Ludwig Mies van der Rohe a tvorivo si bol blízky aj s Emilom Bellušom, podľa ktorého návrhov postavili budovu piešťanskej pošty aj Kolonádový most.

Prvou veľkou príležitosťou Ferdinanda Milučkého bolo bratislavské Krematórium, na ktorom začal pracovať v roku 1962. Ešte štyri roky predtým vyhral súťaž na Dom umenia v Piešťanoch, ktorý mal pôvodne stáť medzi Kolonádou a kinom Fontána.

Pre viacero problémov sa k tomuto projektu mohol F. Milučký vrátiť až v roku 1968. Výstavba začala v roku 1974 a Dom umenia slávnostne otvorili o päť rokov neskôr. Odborníci jeho piešťanské dielo považujú za jeden z najlepších príkladov brutalizmu. Oceňujú aj fakt, že do tohto architektonického štýlu dokázal včleniť odkazy na tradičnú ľudovú tvorbu.

Len minulý týždeň podalo občianske združenie Čierne diery návrh na jeho vyhlásenie za národnú kultúrnu pamiatku. Po smrti autora je práve pamiatková ochrana najspoľahlivejším spôsobom ako môže zostať zachovaný pôvodný vzhľad stavby.

S iniciatívou Čiernych dier sa stotožnilo množstvo odborníkov z oblasti architektúry a súhlasila s ňou aj riaditeľka Domu umenia Edita Bjeloševičová.

Ferdinad Milučký ďalej navrhol Výstavné pavilóny PKO (1975), sídlisko Trávniky (1968) a Park Andreja Hlinku (1978), ktoré sú všetky súčasťou bratislavskej mestskej časti Ružinov. Je tiež autorom slovenských veľvyslanectiev v Moskve a Ríme.

Text: Martin Palkovič Zdroj: wikipedia.org Foto: Peter Benko