Zmeny v Bytovom podniku sú podľa poslancov podozrivé

Výmena dlhoročnej konateľky za mestského právnika, ktorý sa netají vlažným vzťahom k transparentnosti, vyvolala nevôľu niektorých členov mestského zastupiteľstva. To, že valným zhromaždením spoločnosti Bytový podnik Piešťany (BPP) bude iba primátor, akceptovali. Na dnešnom mimoriadnom zasadnutí sa mu však pokúsili obmedziť kompetencie.

Miloš Tamajka odvolal Evu Kollárikovú, konateľku spoločnosti BPP, ktorej základné imanie prevyšuje 2,2 mil. eur koncom decembra. Poslanci, ktorí dovtedy tvorili valné zhromaždenie tejto spoločnosti, sa to dozvedeli z médií.

Po novom je valným zhromaždením iba primátor. K zmene prišlo na základe nálezu Národného kontrolného úradu (NKÚ), ktorý zistil nesúlad s obchodným zákonníkom.

Kontrolóri ešte začiatkom roka 2015 konštatovali, že valným zhromaždením mestskej spoločnosti s ručením obmedzeným má byť primátora ako štatutárny orgán mesta a nie zastupiteľstvo.

Na otázky poslancov, prečo sa primátor rozhodol konať po dvoch rokoch a medzi sviatkami, Miloš Tamajka odpovedal vyhýbavo. Podľa jeho slov v tomto období prebieha kontrola NKÚ na mestskom úrade a on nesie trestnú zodpovednosť za stav, ktorý nie je v súlade so zákonom.

„Ona (Eva Kolláriková, pozn. red.) mala riešiť situáciu, ktorá bola nezákonná,“ povedal Miloš Tamajka a dodal: „Zistili sme nejaké veci, ale ja tu o nich teraz nechcem rozprávať. Iné orgány by to museli skúmať.“

Podľa poslankyne Ivety Babičovej však bývalá konateľka nezákonný stav riešila, keď valnému zhromaždeniu, ktorým vtedy ešte bolo zastupiteľstvo, predložila návrh, aby sa týmto orgánom spoločnosti stal primátor. Poslanci to hlasovaním odmietli.

Spolu s Evou Kollárikovou zbavil Miloš Tamajka funkcie aj predsedu dozornej rady Bytového podniku Piešťany Martina Cifru. Dôvodom má byť doterajšia nečinnosť tohto orgánu, ostatní poslanci však členmi dozornej rady zostali.

Novým konateľom je radničný právnik Pavol Vermeš (na snímke). Po jeho nástupe na mestský úrad sa začala radnica obstarávať stavebné práce menej transparentným spôsobom ako dovtedy. „Keď počujem slovo transparentnosť, je mi zle,“ povedal v lete šéf právneho oddelenia a nový konateľ BPP.

Poslanci sa pýtali na jeho skúsenosti s vedením takejto spoločnosti. „Popri strojníckej maturite mám aj dva výučné listy – inštalatéra aj zámočníka. Dva roky som pracoval na ZSE na rozvode pary v rôznych pozíciach. Tieto skutočnosti nie sú také odvislé od takej činnosti, ktorú budem teraz vykonávať. Popritom nie som povinný zverejňovať časť svojho životopisu, ale cez to všetko som to povedal,“ reagoval Pavol Vermeš. Dodal, že viedol spoločnosť obdobného charakteru ako BPP. Odmietol ju však konkretizovať.

Poslanci sa nakoniec pokúsili obmedziť kompetencie valného zhromaždenia, ktorým je po novom primátor. Na základe návrhu Ivety Babičovej prijali uznesenie, podľa ktorého v závažnejších prípadoch bude Miloš Tamajka potrebovať súhlas mestského zastupiteľstva. Má to byť napríklad pri vymenovaní a odvolaní štatutárnych orgánov, zmene právnej formy, kúpe, prenájme a predaji majetku.

Podobne chcela predkladateľka obmedziť aj kompetencie konateľa, ale s tým nesúhlasilo dostatočné množstvo prítomných poslancov.

Primátor reagoval, že pred podpisom prijatého uznesenia sa poradí s právnikmi a naznačil, že ho nepodpíše. Bez jeho podpisu nebude uznesenie platné a poslanci sa ním budú musieť opätovne zaoberať.

Pozrite si záznam z diskusie o situácii v Bytovom podniku Piešťany. Za zníženú kvalitu zvuku a obrazu sa ospravedlňujeme:

Text a foto: Martin Palkovič