Dotáciu na opravu Kolonádového mosta má ministerstvo zvýšiť na 950-tisíc eur

Mestu Piešťany sa s veľkou pravdepodobnosťou podarilo získať približne polovicu sumy, ktorá je potrebná na kompletnú rekonštrukciu Kolonádového mosta. Ministerstvo kultúry by malo v najbližších dňoch navýšiť v lete priznanú dotáciu 150-tisíc eur o 800-tisíc.

O zvýšení dotácie na 950-tisíc eur dnes na Facebooku informoval bývalý primátor Miloš Tamajka, pod ktorého vedením mesto o peniaze na opravu Kolonádového mosta žiadalo.

Podľa našich informácií musí zvýšenie dotácie ešte podpísať ministerka kultúry Ľubica Laššáková. Ak to urobí, rozhodnutie bude oficiálne zverejnené na web stránke rezortu v priebehu budúceho týždňa.

Na kompletnú rekonštrukciu Kolonádového mosta žiadala radnica z programu Obnovme si svoj dom 1,7 milióna eur. V júli ministerstvo rozhodlo, že do Piešťan pošle 150-tisíc eur.

„Rezort kultúry zároveň oznámil, že v prípade úspor v rámci verejného obstarávania môže dôjsť v druhom kole rokovania komisie k pozitívnemu prehodnoteniu výšky dotácie,“ uviedla vtedy hovorkyňa mesta Eva Bereczová.

K tomu zrejme teraz došlo a Piešťany môžu získať približne polovicu nákladov, ktoré sú na opravu Kolonádového mosta potrebné. Nové vedenie mesta bude musieť rozhodnúť, na čo konkrétne budú použité, prípadne hľadať v rozpočte druhú polovicu.

Ak by sa to podarilo, národná kultúrna pamiatka prejde kompletnou obnovou. Mostná konštrukcia má totiž viaceré poruchy, ktoré môžu ovplyvňovať bezpečnosť aj vizuálnu stránku tejto stavby.

Projekt, s ktorým sa radnica o dotáciu uchádzala, riešil nápravu týchto nedostatkov aj vytvorenie nového informačného centra a galerijných priestorov. Tie mali nahradiť terajšie predajne suvenírov a oblečenia.

Za sochou Barlolámača by vznikol pitný pavilón, ktorý bol aj v pôvodnom návrhu architekta Emila Belluša. Uznávaný slovenských architekt navrhol Kolonádový most v prvej polovici 30. rokov minulého storočia a jeho dielo sa stalo jedným zo symbolov Piešťan.

Text: Martin Palkovič Foto: Tomáš Vajsábel