Záhradnícka škola bude súčasťou Spojenej školy v Rakoviciach

Väčšina krajských poslancov súhlasila so zlúčením Strednej odbornej školy (SOŠ) záhradníckej Piešťany a SOŠ regionálneho rozvoja v Rakoviciach. Do siete stredných škôl bude Spojená škola Rakovice zaradená 1. septembra 2021.

Argumenty odporcov zlúčenia dvoch škôl s podobným zameraním nezabrali, nepomohla ani petícia. Poslanci Zastupiteľstva Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) v stredu súhlasili so zlúčením dvoch stredných odborných škôl.

Za bola drvivá väčšina, vrátane dvoch členov zastupiteľstva z piešťanského regiónu. S návrhom sa stotožnili Remo Cicutto a Alan Suchánek, proti hlasoval Martin Cifra. Iveta Babičová a Lucia Drabíková neboli na mimoriadnom rokovaní, ktoré sa uskutočnilo v priestoroch rakovickej školy, prítomné.

Zachovanie súčasného stavu obhajoval piešťanský primátor Peter Jančovič. „Myslím si, že je priestor na to, aby sme školy nerušili, ale aby sme vytvárali viac individuálneho priestoru pre deti a lepšiu kvalitu vyučovania. Pre mňa nie je počet žiakov argument, aby dochádzalo k postupnému rušeniu školy,“ povedal krajským poslancom primátor, ktorý ale nemá kompetenciu fungovanie stredných škôl ovplyvniť.

Ich zriaďovateľom je župa, ktorá hovorí potrebe optimalizácie s odkazom na klesajúci počet žiakov záhradníckej školy v Piešťanoch.

Podľa materiálu, ktorý na rokovanie dostali krajskí poslanci, navštevovalo SOŠ záhradnícku v školskom roku 2010/2011 334 žiakov, o deväť rokov neskôr ich bolo 67. V rovnakom období klesol počet žiakov v Rakoviciach z 261 na 199.

„Počet žiakov je argument,“ reagoval na vystúpenie primátora predseda TTSK Jozef Viskupič. Dodal, že ak sa prihlási málo detí, neotvorenie triedy znamená v Piešťanoch neotvorenie celého ročníka. „Ak budeme mať spojenú inštitúciu s 260 žiakmi môžeme zachovať záhradníctvo, záhradný dizajn, floristiku, záhradnícku výrobu na jednom aj na druhom mieste. Tieto študijné odbory aj tento pedagogický zbor zostáva v meste Piešťany,“ pokračoval župan.

Odporcovia spojenia škôl sa obávajú aj toho, či bude dlhodobo udržateľná starostlivosť o areál, v ktorom bude mať spojená škola vysunuté pracovisko.

„Za 55 rokov od založenia školy sa postupne vybudovalo odborné zázemie, bez ktorého záhradníci nemôžu získať vedomosti a prax: zbierkové skleníky a tropický skleník, zbierky rastlín na políčkach a v okolitom parku, meristemove laboratórium, podkrovné ateliéry pre návrhovú tvorbu, pomologický sad a vinohrad s ovocnými odrodami, dendrologická zbierka drevín v okolí školy (pre porovnanie – dnešná cena podobného skleníka sa pohybuje medzi 100- a 200-tisícmi eur),“ napísala v otvorenom liste adresovanom vedeniu župy aj mesta krajinná architektka Eva Wernerová. Župan v odpovedi uviedol, že kraj plánuje areál oživiť.

„Dnes boli prijaté nepopulárne, no nevyhnutné rozhodnutia. Financovanie mimoriadne hustej siete škôl a školských zariadení, ktorá už dávno nekorešponduje s demografickým vývojom a potrebami  trhu práce, je neudržateľné. Až jeden a štvrť milióna eur presmerujeme z poloprázdnych budov do rozvoja vzdelávania. S touto ambíciou sme pristúpili aj k zrušeniu dvoch školských hospodárstiev a dvoch škôl v prírode, s ktorými máme ďalšie rozvojové plány. Pristupujeme tiež k zrušeniu jednej obchodnej akadémie a spojeniu ôsmich škôl do štyroch a zaradeniu jazykovej školy pod gymnázium,“ povedal po rokovaní Zastupiteľstva TTSK J. Viskupič.

Záznam rokovania krajského zastupiteľstva je zverejnený tu:

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič