Zabili ho za to, že sa zastal kamaráta. Súd by mal rozhodnúť dnes

Nielen obyvatelia mesta pod šikmou vežou dokázali, že k násiliu nie sú ľahostajní. Rok od vraždy Mareka Kalužu sa stretli pri Gymnáziu J. B. Magina, kde mladý Vrbovčan doplatil na to, že sa zastal kamaráta.

Za jeho smrť doteraz nebol nikto odsúdený. Jedno z ďalších pojednávaní s Róbertom R. na Okresnom súde v Trnave, sa uskutoční práve dnes, v utorok 13. septembra, popoludní.

Hudobník Andrej Jobus bol na každom z nich: „Prečítal som všetky výpovede svedkov, ktorým sa chcem poďakovať za to, že dosvedčili, čo sa tu stalo. Bez nich by sa našlo len Marekove telo. Sú to hrdinovia.“

Útok bol mimoriadne brutálny. Niektorí svedkovia si mysleli, že zabíjajú psa. „Teraz ti ukážem, ako nás v škole učili židov zabíjať,“ citoval Andrej Jobus slová, ktoré zneli pri Marekovom konci. Ľútosti zo strany obvineného sa však pozostalí doteraz nedočkali.

„Najväčšia pomoc, ktorú môže poskytnúť komukoľvek, aj tomu chalanovi, ktorý má sklon pridať sa do gangu úplných hajzlov, je láskavosť a uznanie,“ povedal Fedor Gál, ktorý bojuje proti rasizmu a xenofóbii.

Stovky ľudí, ktorí v nedeľu 11. septembra večer prišli pred vrbovské gymnázium, dokázali, že násilie im nie je ľahostajné. Zároveň tým vyjadrili podporu Marekovej rodine.

„Marek doplatil na to, čo by mala byť bežná ľudská vec. Vedieť sa zastať slabšieho v situácií, keď je mu ubližované. Za to zaplatil životom,“ povedal Michal Kaščák, spoluorganizátor Koncertu proti násiliu, na ktorom okrem Karpatských Chrbátov zahrali aj Vec, Billy Barman a Longital.

„Každý, kto má blízko k násiliu, a ešte sa motká po našom mestečku, radšej nech to ani neskúša. Veríme, že toto tu už skončilo,“ povedal na záver podujatia hudobník a spisovateľ Braňo Jobus.

koncert-proti-nasiliu_3koncert-proti-nasiliu_2 koncert-proti-nasiliu_1 koncert-proti-nasiliu_4

Text, foto a video: Martin Palkovič