Za dva dni vytvoria hrateľné videohry. Trnava Game Jam 2021 štartuje už tento víkend

Game Jam je koncept, kedy tímy alebo jednotlivci počas krátkeho obdobia vytvoria novú digitálnu hru na vopred zvolenú tému. V časovom strese vznikajú tie najlepšie nápady, ale často krát vyhráva najefektívnejšia tímová práca.

Niekoľko desiatok účastníkov rozdelených do tímov sa počas posledného augustového víkendu na 48 hodín posadí za počítače, aby vymysleli a vytvorili hrateľný prototyp videohry. Pred tým ich však čakajú prednášky a workshopy s odborníkmi z herného priemyslu, ktoré im majú ukázať, na čo si dávať pozor nielen pri kreovaní počítačovej hry, ale aj v rámci komunikácie v tíme. Udalosť je súčasťou série herných jamov, ktoré pravidelne organizuje Katedra digitálnych hier FMK UCM v Trnave.

Poďme si zadžemovať

“Herný jam je podobný tomu hudobnému. Každý člen tímu, či už programátor, grafik alebo zvukár, sa snaží čo najlepšie uplatniť svoje schopnosti, aby zostal v harmónii s ostatnými,” vysvetľuje organizátor Michal Kabát. Herného jamu sa nemusia zúčastniť len profesionáli, ale aj amatéri. Game jam je dobrá platforma, prostredníctvom ktorej sa môžu tvorcovia veľa naučiť nielen v rámci tímu, ale aj od ostatných vývojárov na jame. Keďže tvorcovia majú vopred zadanú tému, vznikajú tiež veľmi inovatívne a kreatívne spracovania.

Dôležitá je tímová práca

Nie sú to len účastníci, ktorí na Trnava Game Jam prinesú svoje know how. Jednotlivé tímy budú mať k dispozícii mentorov, ktorí ich budú viesť a v prípade problému ukážu správny smer. Problémy sa často netýkajú ani technickej či umeleckej stránky hry, ale skôr ide o problémy v časovom manažmente a komunikácii. “Nájsť správnych ľudí, zladiť ich schopnosti, predstavy a časové možnosti je zväčša proces, ktorý eliminuje väčšinu pokusov vytvoriť hru mimo zabehnutého herného štúdia. Na druhej strane, hry ktoré vznikli z nadšenia a bez rozpočtu, napríklad aj na game jame, často dokážu chytiť za srdce a neraz aj komerčne preraziť, alebo posunúť ich autorov k zaujímavým ponukám,” dodáva Kabát. Nové digitálne hry, ktoré vzniknú tento víkend neskôr zhodnotí a ocení odborná porota.

Bezpečnosť je prvoradá

Aj keď pandémia ani zďaleka nie je na konci, Trnava Game Jam ukazuje, že podujatia so vzdelávacím rozmerom sa dajú organizovať aj teraz. Celý game jam bude podliehať prísnym hygienickým opatreniam. Okrem tradičného ROR budú všetci účastníci otestovaní a každý tím bude mať svoju vlastnú miestnosť. Spoločné aktivity, akými sú vyhlasovanie témy, workshopy či prezentovanie čiastkových výsledkov práce budú prebiehať online. Práve preto prvá prednášková časť (štvrtok) jamu prebehne online. Samotné jamovanie sa začne v piatok večer a skončí v nedeľu podvečer.

Trnava Game Jam prebieha od 26. – 29. augusta v priestoroch Fakulty masmediálnej komunikácie UCM v Trnave na Skladovej. Projekt podporil Fond na podporu umenia.

Zdroj: Tlačová správa – FMK UCM