Festival nezávislého divadla pozýva do Trnavy

Festival Fokus Pokus prinesie aj tento rok do Trnavy výber z najzaujímavejších predstavení profesionálneho nezávislého divadla. Od 30. augusta do 4. septembra návštevníci festivalu uvidia spolu 13 predstavení, diskusie aj koncerty v Divadle Jána Palárika a v Malom Berlíne.

„Divadlo Jána Palárika je hrdým spoluorganizátorom festivalu a preto sme radi, že práve naše predstavenie MONOLÓGY A DIALÓGY otvára tento festival. Príďte si vychutnať scénické dielo v réžii Andreja Kalinku a Milana Kozánka, ktorého témou je sebapoznávanie a vzťahy s ostatnými, či so sebou samým,“ povedala marketingová riaditeľka DJP Katarína Čučková.

Po otváracom predstavení sa na dvore divadla uskutoční slávnostné zahájenie festivalu s čašou vína, na ktorom bude vítané celé publikum. Počas nasledujúcich dní sa predstaví pestrý výber mien profesionálnej nezávislej scény na Slovensku. Nebude medzi nimi chýbať Divadlo Petra Mankoveckého s inscenáciou Prevádzači alebo zoskupenie Uhol_92 so svojim predstavením Ponížení a krvilační, plným živej hudby a výborných choreografií. Zoskupenie Jedným dychom predstaví autorskú pohybovú stereodrámu skúmajúcu ľudskú Krehkosť.

Fokus Pokus pozýva spoznať aj nové, či menej známe tváre tejto scény s často netradičnými a inšpiratívnymi inscenáciami. Napríklad Divadlo ŠEM s inscenáciou Lesom alebo Dočasný kolektív, ktorý sa na festivale objavil aj minulý rok, s predstavením Up Yours!

Divadelný program uzavrie v nedeľu 4. septembra o 17:00 Nové divadlo z Nitry s inscenáciou Zlodejka kníh, na motívy svetoznámeho bestselleru. Profesionálna nezávislá divadelná scéna na Slovensku je veľmi bohatá a každým rokom sa rozširuje.

„Dramaturgia festivalu má vďaka tomu na výber a snaží sa neustále rozširovať a podporovať kultúrne a umelecké povedomie a pomôcť k trvalej udržateľnosti myšlienky divadla – slobodného a neustále vedúceho dialóg s divákom. Túto myšlienku podporuje aj fakt, že po väčšine predstavení budú mať diváci možnosť diskutovať s tvorkyňami a tvorcami,” povedal riaditeľ a dramaturg festivalu Mário Drgoňa.

Okrem divadla a diskusií nebudú chýbať na festivale ani koncerty. Tie budú počas festivalu tri. Vo štvrtok 1. septembra sa môžu návštevníci tešiť na FVLCRVM, držiteľa Radio_Head Awards, ktorého hrali aj prestížne svetové rádia. Deň na to sa v poetickej atmosfére predstaví Martin Geišberg a koncertnú sériu festivalu ukončí v sobotu český dynamický producent, hudobník a interpret, Ventolin.

Vo dvore Divadla Jána Palárika bude počas festivalu širokej verejnosti prístupná chill out zóna a meeting point, kde sa môžu návštevníci občerstviť kávou, miešanými nápojmi a nájdu tam aj remeselné pivo vďaka lokálnym gastropriekopníkom – Fefe Café a Hellstork bar Trnava. V spolupráci s literarnyklub.sk sa na tomto mieste však uskutoční tiež niekoľko diskusií s autorkami a autormi súčasnej slovenskej beletrie s presahmi do divadla.

Bohatý divadelný aj sprievodný program je znakom toho, že scéna a aj festival sa neustále posúvajú vpred. Vstupenky na jednotlivé predstavenia a koncerty sú už teraz dostupné na www.djp.sk, v pokladni divadla, alebo na mieste pred jednotlivými produkciami. Hlavným partnerom festivalu je Fond na podporu umenia, ktorý festival podporil z verejných zdrojov a finančne festival podporili tiež Fond LITA a Nadácia SPP. Festival organizuje občianske združenie Viac Kultúry. Spoluorganizátorom je Divadlo Jána Palárika.

Text: Tlačová správa – Divadlo J. Palárika

Titulný obrázok: FB/Fokus – Pokus