Vrchol pandémie koronavírusu má prísť o 110 dní

Inštitút zdravotnej politiky zverejnil predikciu šírenia nového koronavírusu. Ak zostanú v platnosti aktuálne pravidlá, vrchol pandémie príde podľa dostupných údajov o 110 dní.

Opatrenia, ktoré zavádzame, fungujú a pomáhajú nám situáciu zvládnuť,“ povedal na dnešnej tlačovej konferencii Martin Smatana šéf Inštitútu zdravotnej politiky a poďakoval všetkým, ktorí pripomienkovali model šírenia koronavírusu na Slovensku.

Podľa jeho druhej verzie, ak zostanú v platnosti všetky aktuálne opatrenia, príde vrchol pandémie nového koronavírusu o 110 dní, čiže v polovici júla.

V tom čase má podľa predikcie potrebovať pľúcnu ventiláciu 1030 ľudí, čo podľa M. Smatanu zodpovedá kapacitám slovenského zdravotníctva. Podľa premiéra Igora Matoviča by sa malo štátu takýto počet technického vybavenia a personálu zabezpečiť. Aktuálne je k dispozícii okolo 550 pľúcnych ventilácií.

Premiér ďalej povedal, že všetky aktuálne opatrenia platia aj naďalej až do odvolania. Pripustil, že štát ich môže ešte sprísniť, ale aj uvoľniť.

V pondelok 30. marca pribudlo 27 nových potvrdených prípadov ochorenia Covid-19. Ani jeden z nich nebol z piešťanského okresu. Celkovo je tak na Slovensku 363 prípadov.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič