Vrbové: Zomrel Anton Bielka, prezývaný Toréz

Muž, ktorý sa po celom Slovensku preslávil tým, že zabránil zlodejom vykradnúť bankomat, zomrel dnes v piešťanskej nemocnici vo veku 71 rokov. V minulosti sa mu snažili pomôcť ľudia z rôznych inštitúcií, jeho to však vždy ťahalo na ulicu.

Piešťanský týždeň koncom minulého roka informoval, že Anton Bielka, prezývaný Toréz, prespáva vo Vrbovom na autobusovej zastávke. Priestory, ktoré preňho samospráva vyhradila, totiž vyhoreli a je nutné ich zbúrať.

Muža bez domova potom prijali do piešťanského zariadenia sociálnych služieb Domum. Zostal tam však iba počas najtuhších mrazov. Hneď po minulotýždňovom oteplení ho to ťahalo späť na ulicu.
Príčinou jeho úmrtia podľa našich informácií však nebolo podchladenie. Anton Bielka zomrel 17. januára v Nemocnici Alexandra Wintera v Piešťanoch.

Podľa Vrbovčanov, ktorí ho dobre poznali, zo všetkého najviac miloval slobodu. Každý deň ho stretávali s káričkou a psíkom. Mnohí mu pomáhali peniazmi aj potravinami. V roku 2010 ho odmenila aj banka ČSOB, pretože zabránil trom mužom vykradnúť bankomat.

Viac sa životnom osude Antona Bielku, prezývaného Toréz, dozviete z web stránky Piešťanského týždňa, ktorý o ňom vo vianočnom vydaní uverejnil reportáž.

Text: Martin Palkovič Foto: Veronika Otepková (uverejnené s povolením autorky)