Viceprimátor chystá právne kroky proti Piešťanskému týždňu

Dôvodom je článok s titulkom Hynekov maškrtami rozmaznaný jazýček, ktorý redakcia označila ako komentár. Autor Jozef Vojčiniak v ňom na základe účteniek z rôznych zariadení vymenúva, za čo viceprimátor v uplynulom roku platil mestskou platobnou kartou.

Michal Hynek si mal za peniaze daňových poplatníkov dopriať krevety alebo hovädzí steak. „K srdcu mu zrejme prirástlo i známe piešťanské bowlingové centrum, kde na troch účtoch v máji figuruje po zrátaní viac ako tristo eur. To však nie je nič proti vyše tisíceurovej útrate za jeden mesiac v troch piešťanských hoteloch,“ píše autor komentára v Piešťanskom týždni č. 3/2016.

„Ako si môže niekto vymyslieť informácie, klamstvá a na základe nich postaviť článok?“ reagoval Michal Hynek vo videoblogu. Dodal, že to všetko má iba jediný cieľ: „Pošpiniť moje meno, skompromitovať ma, zdiskreditovať a opľuť teraz v čase pred parlamentnými voľbami, aby ma jednoducho verejnosť vnímala negatívne.“

Preto jeho advokát pripravuje právne kroky proti autorovi článku aj vydavateľovi Piešťanského týždňa. Michal Hynek ide do volieb na kandidátke strany Sme rodina miliónára Borisa Kollára, kde získal 12. miesto. Predtým bol členom strany Smer-SD, z ktorej v lete 2014 spolu s primátorom Milošom Tamajkom vystúpili.

Podľa hovorkyne radnice nebola pre viceprimátora nikdy vystavená platobná karta krytá mestským rozpočtom. „Mestskou platobnou kartou boli hradené tak, ako aj po minulé roky, výhradne obedy s investormi, s významnými partnermi mesta a obchodnými partnermi, a občerstvenie a podujatia pre členov delegácií, ktoré tvoria predstavitelia partnerských miest – primátori a ich zástupcovia,“ píše v stanovisku Eva Bereczová a dodáva, že v minulom roku nebolo touto kartou platené žiadne ubytovanie.

Spomínaných viac ako 300 eur v piešťanskom bowlingovom centre bolo podľa jej slov hradených za prenájom bowlingových dráh a občerstvenie pre členov delegácií z partnerských miest, ktorí sa zúčastnili na bowlingovom turnaji. „Tieto položky a platby nie sú na piešťanskej radnici žiadnou novinkou. Po minulé roky boli hradené takisto prostredníctvom mestskej platobnej karty,“ uzavrela hovorkyňa.

ZMENENÉ 20. januára o 15.00 h:

Kompetenciu preskúmať oprávnenosť týchto výdavkov má hlavný kontrolór mesta. Poveriť ho tým môžu mestskí poslanci na najbližšom zastupiteľstve.

Zastupiteľstvo na návrh poslankyne Ivety Babičovej už v novembri 2015 uložilo hlavnému kontrolórovi vykonať raz za štvrťroka kontrolu výdavkov z mestskej bankomatovej karty. Poslanci prijali toto opatrenie v súvislosti s podozreniami ohľadom hospodárenie na mestskom úrade, po tom čo primátor Miloš Tamajka odvolal prednostu Dášu Rehákovú.

Kontrolór Peter Konečný by mal preto svoje zistenia predložiť zastupiteľstvu v najbližších mesiacoch.

Text a foto: Martin Palkovič