Viceprimátor Hynek dostal od decembra odmeny 11-tisíc eur

Hrubý mesačný plat bývalého zástupcu primátora bol 2-tisíc eur, ale od decembra 2016 k nemu dostal odmeny v súhrnnej výške 11-tisíc eur (v hrubom). Funkcie sa vzdal k 30. aprílu 2017, aby sa mohol venovať príprave na krajské voľby. Podľa jeho názoru sú odmeny adekvátne.

S interpeláciou o výške odmien Michala Hyneka sa na mestský úrad obrátil poslanec Peter Jančovič na májovom zasadnutí zastupiteľstva. Piešťany TV dnes informovala, že bývalý viceprimátor dostal v tomto roku odmeny 8-tisíc eur. Vlani to malo byť 2-tisíc eur.

S otázkou ohľadom pravdivosti týchto informácií sme sa obrátili na Michala Hyneka, ktorý uviedol, že jeho odmeny v roku 2017 boli spolu 9-tisíc eur a vlani to bolo 2-tisíc eur v hrubom. Podľa jeho slov je to spolu v čistom 7-tisíc eur.

„Áno, považujem ich za adekvátne. Nikdy som svoj plat, ani odmeny netajil, a ktokoľvek sa ma na to mohol vždy spýtať,“ reagoval bývalý viceprimátor.

Decembrová odmena (2-tisíc eur) je podľa Michala Hyneka „štandardná vianočná odmena, ktorá bola v rovnakej výške vyplácaná viceprimátorovi aj za primátora Cicutta.“

Odmenu (6-tisíc eur), ktorú mu radnica vyplatila začiatkom tohto roka, dostal podľa vlastných slov za to, že mesto dosiahlo v posledných mesiacoch úspech v získavaní finančných prostriedkov z fondov Európskej únie.

„Konkrétne sme získali viac ako 3 milióny eur na vybudovanie kompostárne a zberného dvora. Za tieto projekty som bol priamo zodpovedný a na základe poverenia som mal nastarosti koordináciu projektov z EÚ fondov. A na základe tohto úspechu sa ma primátor rozhodol odmeniť,“ uviedol Michal Hynek.

Poslednú odmenu (3-tisíc eur) dostal v apríli, krátko pred odchodom z funkcie. Podľa neho to bolo za prácu nad rámec jeho povinností za funkčné obdobie.

„Treba zdôrazniť, že z pomedzi ľudí na úrade som jedine ja ako viceprimátor nedostával viac ako dva roky stravné lístky a ani mi nebola preplatená nevyčerpaná dovolenka, ktorá bola takmer 1 a pol mesiaca. Na to majú všetci zamestnanci a aj primátor nárok, a dokonca v iných mestách aj viceprimátori. Len u nás to tak nie je,“ uzavrel Michal Hynek.

Jeho hrubý mesačný plat bol počas celého funkčného obdobia 2-tisíc eur. Vo funkcii zástupcu primátora pôsobil od začiatku decembra 2014 do konca apríla 2017.

Plat a odmeny najvyšších predstaviteľov mesta riešili poslanci naposledy koncom minulého roka. Navýšenie základného platu primátora Miloša Tamajku vtedy odmietli, zostal preto na najnižšej možnej úrovni.

Podľa zákona je vypočítaný z priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve (883 eur), ktorá sa násobí koeficientom podľa počtu obyvateľov (2,89). Primátor teda berie 2 552 eur v hrubom.

Jeho druhý zástupca Tomáš Hudcovič mal počas svojho funkčného obdobia hrubý plat 1 645 eur a v roku 2016 dostal podľa informácií, ktoré zverejnila Piešťany TV, odmenu vo výške 1-tisíc eur.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič