Veľvyslanectvo USA ocenilo Suchánka a Kovačovičovú

Lekár a zdravotná sestra z piešťanskej nemocnice si prevzali cenu Ambassador´s Anti-corruption Award za vytrvalú snahu presadzovať práva pacientov.

Slávnostné odovzdávanie sa uskutočnilo včera na veľvyslanectve USA. Doteraz tieto ceny odovzdávali najmä obhajcom ľudských práv na Slovensku.

„Tohto roku popri našich výročných oceneniach Human Rights Defender a Woman of Courage po prvýkrát udeľujeme protikorupčnú cenu veľvyslanca, Ambassador´s Anti-Corruption Award, ako výraz uznania jednotlivcom alebo organizáciám, ktoré v uplynulom roku významne prispeli k boju proti korupcii na Slovensku. Vznik tejto novej ceny je súčasťou nášho úsilia poukázať na prvoradý význam boja proti korupcii na Slovensku a zároveň vyjadriť uznanie záslužnej práci mnohých organizácií a jednotlivcov v boji proti korupcii,“ uviedol chargé d´affaires Norman Thatcher Scharpf.

V tlačovej správe veľvyslanectva sa píše, že cenu Ambassador´s Anti-corruption Award „prevzala statočná dvojica oznamovateľov z piešťanskej nemocnice Alan Suchánek a Magdaléna Kovačovičová za ich vytrvalú snahu presadzovať napriek inštitucionálnym tlakom práva pacientov a riadne využívanie verejných prostriedkov v sektore zdravotníctva, najmä pri verejnom obstarávaní počítačového tomografu v piešťanskej nemocnici.“

„Je to satisfakcia, že to čo sme do toho vložili, má nejaký zmysel a dúfam, že aj pre Piešťany to bude prínosom,“ povedala pre TA3 Magdaléna Kovačovičová.

Celú reportáž si môžete pozrieť tu:

 

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič Zdroj: slovakia.usembassy.gov, TA3