Vakcinačné centrum v Trnave bude očkovať učiteľov vo veku 56 až 70 rokov

Záujemcovia, ktorí majú nárok na vakcínu proti covid-19, sa môžu prihlásiť cez formulár ministerstva zdravotníctva, ktoré informovalo, že na víkendové termíny sa môžu hlásiť „pedagogickí, nepedagogickí a aj odborní zamestnanci sieťových a aj nesieťových škôl.“ Ak ich nebude dosť, rezort zrejme umožní očkovanie aj ďalším vybraným skupinám (napríklad predavači, vodiči MHD, ľudia, ktorí sa starajú o ťažko zdravotne postihnutých). Podobne to bolo aj počas prechádzajúceho víkendu.

Trnavská župa zorganizuje počas soboty 6. marca 2021 očkovanie proti ochoreniu Covid-19 v troch svojich veľkokapacitných očkovacích centrách. V Trnave sa bude očkovať po tretíkrát, očkovacie centrá v Dunajskej Strede a Skalici budú mať premiéru. V spolupráci s ambulantným personálom v nich bude prvou dávkou vakcíny od spoločnosti AstraZeneca zaočkovaných 4 500 ľudí. Momentálne je centrálny prihlasovací formulár otvorený pre pedagogických zamestnancov vo veku od 56 do 70 rokov.

Konzultácie a samotné podávanie vakcín bude v réžií ambulantných lekárov a zdravotných sestier, s ktorými župa spolupracuje s cieľom odbremeniť nemocničný personál. S administráciou a pozorovaním už zaočkovaných budú pomáhať pedagógovia a študenti župných stredných zdravotníckych škôl.

Po prihlásení sa cez centrálny elektronický formulár príde záujemcom potvrdzujúca SMS správa s presným časom plánovaného očkovania. Pre zachovanie plynulého chodu centra župa prosí registrovaných záujemcov, aby tento čas dodržiavali.

Na návštevu očkovacieho centra si je potrebné priniesť občiansky preukaz, preukaz poistenca a doklad o zamestnaní, respektíve príslušnosti k skupine, ktorej je umožnené prednostné očkovanie podľa platnej vyhlášky Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky. Môže ísť o pracovnú zmluvu. Župa na svojej webstránke zverejnila dotazníky, ktoré si záujemcovia môžu doma vytlačiť a vyplniť, čo prispeje k skráteniu čakacích dôb.

„Veľmi ma teší vysoký záujem o očkovanie, ktoré je bezpečné, bezplatné a dobrovoľné. Dobrou správou je, že sa dodávky vakcín od firmy AstraZeneca, ktorými očkujeme v našich centrách, majú výrazne zvýšiť na prelome marca a apríla. Vítam, že ministerstvo zdravotníctva už na budúci umožní prihlásiť sa na očkovanie širšiemu okruhu ľudí podľa veku tak, ako sme dlhodobo presadzovali. Obyvateľov do 70 rokov teda budú očkovať župy a nad 70 rokov nemocnice a polikliniky,“ povedal trnavský župan Jozef Viskupič.

Vakcínou od spoločnosti AstraZeneca sa po novom môžu očkovať aj osoby vo veku od 56 do 70 rokov, pričom sa im odporúča konzultácia s lekárom. Doterajšia  horná hranica bola 55 rokov veku. V prípade dostatku vakcín je župa pripravená postupne zriadiť ďalšie veľkokapacitné očkovacie centrá. Po priestorovej, administratívnej aj materiálovo-technickej stránke ich pripraví v spolupráci s mestami.

Očkovanie obyvateľov trnavskej župy vo veku nad 70 rokov majú na starosti nemocnice. V piešťanskom vakcinačnom centre, ktoré sídli v budove polikliniky, podávali tento týždeň druhú dávku vakcíny ľuďom, ktorí dostali prvú pred mesiacom. „Hneď ako budeme mať dostatok vakcín, očkovanie bude znova spustené pre všetkých záujemcov,“ informovala Nemocnica Alexandra Wintera. Minister zdravotníctva Marek Krajčí oznámil, že od budúceho týždňa budú očkovaní vakcínou od AstraZeneca ľudia vo veku 60 až 70 rokov a očkovanie vakcínou Pfizer-BioNTec sa otvorí pre ľudí starších ako 70 rokov.

Zdroj/Foto: Tlačová správa TTSK