V okolí Kocky bude nová zeleň, mesto získalo eurofondy

Zlepšenie životného prostredia v časti sídliska Prednádražie je cieľom projektu, s ktorým sa radnica uchádzala o nenávratný finančný príspevok z fondov Európskej únie. Ministerstvo pôdohospodárstva dnes informovalo, že Piešťany na tento účel dostanú 75-tisíc eur.

Peniaze sú určené predovšetkým na sadové úpravy v okolí nákupného domu Kocka, na oboch stranách Žilinskej cesty. Toto územie je ďalej ohraničené potokom Dubová, Lipovou ulicou a na južnej strane Ulicou Andreja Hlinku.

Podľa materiálu, ktorý v septembri prerokovali mestskí poslanci, má byť v tejto lokalite vysadených 183 nových drevín a 75 kríkov. „Cieľom novej výsadby je vytvoriť zaujímavé, ucelené skupiny stromov doplnené kríkmi, ktoré vytvoria zaujímavé zákutia medzi bytovými domami a podporia hygienickú funkciu zelene,“ píše sa v dôvodovej správe.

V rámci prípravy projektu, ktorého autorkou je Soňa Švecová, vznikla aj inventarizácia existujúcich drevín. Na jej základe je na výrub navrhnutých 57 drevín a 214 m2 krovinových porastov, najmä z dôvodu zlého zdravotného stavu alebo nevhodnej výsadby. Zostávajúce dreviny arboristi odborne ošetria.

„Pre obce a mestá sme minulý rok otvorili možnosť uchádzať sa o finančné prostriedky na budovanie prvkov zelenej infraštruktúry. Dostali sme úplne konkrétne projekty, vďaka ktorým bude okolie našich domovov zelenšie, budeme mať zdravšie ovzdušie a príjemnejšiu klímu,“ povedala k vyhodnoteniu druhého kola projektov zelenej infraštruktúry ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.

Piešťany získali z eurofondov na sadové úpravy 75-tisíce eur pričom celkové predpokladané náklady so o 13-tisíc eur vyššie. Túto sumu uhradí mesto z vlastného rozpočtu.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič Zdroj: Tlačová správa/Ministerstvo pôdohospodárstva