V centre by mohli pribudnúť parkovacie miesta pre ZŤP

Nápad rozšíriť počet parkovacích miest vyhradených pre zdravotne ťažko postihnutých zaznel na rokovaní mestskej rady. Takéto parkovacie miesta by mohli vzniknúť pred hotelom Eden a nemocnicou.

Podľa návrhu, ktorý zastupiteľstvu predložili Služby mesta Piešťany, by po novom malo byť prvých 90 minút státia na parkovisku na Nálepkovej ulici pre všetkých zdarma. Po uplynutí tejto doby bude musieť platiť každý, vrátane držiteľov preukazu ZŤP, pre ktorých tam sú vyhradené parkovacie miesta.

Zdravotne ťažko postihnutí ľudia aktuálne na najväčšom parkovisku v centre Piešťan platiť nemusia. Po spustení automatického rampového systému už nebude možné odlíšiť ich od iných vodičov, Služby mesta Piešťany preto navrhujú zaviesť rovnaké pravidlá pre všetkých.

Aby držitelia preukazov ZŤP neprišli o možnosť parkovať v centre zdarma, mohlo by pre nich vzniknúť niekoľko nových parkovacích miest.

„Pred Edenom aj tak nikto neplatí, bolo by preto dobré vyhradiť tieto miesta len pre zdravotne postihnutých,“ povedal na rokovaní mestskej rady poslanec Remo Cicutto a dodal, že ďalšie miesta pre držiteľov preukazu ZŤP môžu vzniknúť pred Nemocnicou Alexandra Wintera.

S návrhom všeobecne záväzného nariadenia o parkovisku s automatickým závorovým systémom metská rada súhlasila. Definitívne rozhodnutie spraví zastupiteľstvo, ktoré sa stretne vo štvrtok 13. februára. Nie je vylúčené, že poslanci návrh Služieb mesta Piešťany ešte upravia.

Podľa jeho aktuálneho znenia, by mali ľudia, ktorí bývajú v zóne dopravného obmedzenia (pešia zóna Winterova, Pribinova, Námestie slobody, Nitrianska) dostať čipové karty. Tie im umožnia využívať parkovisko na Nálepkovej ulici bezplatne a kedykoľvek. Karta však bude spárovaná s evidenčným číslom ich vozidla, takže iné auto tam s ňou bez platenia nezaparkuje.

Aktuálne je toto parkovisko spoplatnené v čase od 7.00 do 21.00 h. Predložený návrh počíta s tým, že po novom to bude nonstop. Keďže 90 minút budú mať zdarma všetci (vrátane držiteľov kariet ZŤP), z parkoviska zmizne obsluha a rampy budú plne automatické.

Text a ilutr. foto: Martin Palkovič