Uvoľnenie opatrení: obchody, bohoslužby aj pobyt v prírode mimo okres

Pandemická situácia za zlepšuje, ale reprodukčné číslo v posledných dňoch mierne narástlo. V pondelok 19. apríla však celé Slovensko v COVID automate zmení farbu na bordovú, čo znamená výraznejšie uvoľnenie opatrení.

„Prvé dáta, ktoré máme po Veľkej noci nám ukazujú, že reprodukčné číslo začalo stúpať,“ povedal na dnešnej (13. apríla) tlačovej konferencii  predseda vlády Eduard Heger. Dodal, že hodnota reprodukčného čísla je tesne pod úrovňou 1 a hrozí, že pandemická krivka bude mať opäť stúpajúcu tendenciu.

Uvoľnenie opatrení, ku ktorému príde od pondelka 19. apríla oznámil na tlačovej konferencii minister financií Igor Matovič. Otvorené budú môcť byť všetky obchody a služby, ale s dodržaním pravidla jedna osoba na 15 metrov štvorcových. Ďalšou podmienkou je potvrdenie o negatívnom výsledku testu na covid-19. S ním bude možný aj pobyt v prírode mimo svoj okres a šport šiestich osôb v exteriéri. Otvoria sa tiež zoologické a botanické záhrady, múzeá a ubytovacie zariadenie, ale bez reštaurácií. Pre bohoslužby bude taktiež platiť pravidlo jedna osoba na 15 metrov štvorcových a negatívny výsledok testu. Bazény budú otvorené pre najviac šesť osôb v jednej chvíli.

Ak sa bude pandemická situácia na Slovensku aj naďalej zlepšovať, k ďalšiemu uvoľneniu by mohlo prísť od 26. apríla. Platili by pravidlá červenej fázy COVID automatu.

Text a foto: Martin Palkovič