U Taliana hospitalizovaného v Piešťanoch koronavírus nepotvrdili

Testy na nový koronavírus urobili občanovi Talianska, ktorého hospitalizovali v Nemocnici Alexandra Wintera (NAW), v rámci prevencie. Boli negatívne.

Piešťanská nemocnica prijala opatrenia na základe doporučenia hlavného hygienika. Týkajú sa predovšetkým návštev, tie sú na všetkých oddeleniach zakázané už od soboty 7. marca až do odvolania.

„Iné obmedzenia zatiaľ nariadené neboli,“ informovala Mária Baďurová z kancelárie riaditeľa NAW.

Potvrdila, že v Piešťanoch „bol hospitalizovaný občan Talianska, u ktorého boli v rámci prevencie urobené vyšetrenia na koronavírus, tieto však boli negatívne.“

Ľudia, ktorí majú zvýšenú teplotu, kašeľ, dýchavičnosť a počas uplynulých 14 dní navštívili rizikovú oblasť (Čína, Irán, Južná Kórea, severné Taliansko) alebo sa stretli s osobou, u ktorej bol potvrdený nový druh koronavírusu, musia na to upozorniť informátorku pri vstupe do priestorov nemocnice.

Darovanie krvi bude v NAW prebiehať aj túto stredu ako zvyčajne. „Darca krvi, ktorý navštívil inkriminované oblasti alebo bol  v kontakte s chorým človekom infikovaným koronavírusom nemôže darovať krv 28 dní od opustenia týchto oblastí alebo od posledného kontaktu s chorým človekom,“ uviedla M. Baďurová a dodala: „Všetci darcovia, u ktorých sa do 15 dní po darovaní krvi objaví horúčka, chrípka a iné symptómy musia spätne informovať transfuziologické pracovisko.“

Text a foto: Martin Palkovič