Slovensko posiela semená rastlín na Špicbergy, pripravujú ich v Piešťanoch

Do Svetovej génovej banky sa dostane viac ako 400 pôvodných slovenských vzoriek. Náročný proces, ktorý ich uskladneniu predchádza, rozbehli odborníci vo Výskumnom ústave rastlinnej výroby (VÚRV) Piešťany, kde sídli Génová banka Slovenska.

Cieľom je zachovať pre budúce generácie národné bohatstvo vo forme vzácnych vzoriek rôznych rastlín. „Prostredníctvom Génovej banky Slovenska rokujeme o možnostiach ich uloženia do Svetovej génovej banky,“ informovala ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.

Vzorky, ktoré budú uložené na ostrove Špicbergy, rastú v Piešťanoch. Podľa riaditeľa VÚRV Pavla Hauptvogela ide najmä o vzorky pšenice, fazule, ovsa, raže a viacerých strukovín. „Pôjdu tam vzorky hrachora a cíceru, ktoré sa už na Slovensku takmer nepestujú.“

Semená uložené v Svetovej génovej banky bude aj naďalej vlastniť Slovenská republika a nikto s nimi nemôže manipulovať. Môžu byť využité kedykoľvek v budúcnosti, o niekoľko desiatok alebo stoviek rokov. Slovensko by ich potrebovalo napríklad v prípade krízových situácií, počas ktorých by prišlo o vzorky pôvodných slovenských rastlín.

Takýmto spôsobom by sa mali podľa riaditeľa VÚRV vrátiť pôvodné plodiny napríklad do Sýrie, ktorá si ich v Svetovej génovej banke uložila ešte pred prebiehajúcim vojnovým konfliktom.

Génová banka Slovenska sídli v Piešťanoch a VÚRV ju prevádzkuje od roku 1996. Tvoria ju laboratóriá a klimatizované boxy, v ktorých sa semená uskladňujú. Jej kapacita je 50-tisíc rastlinných druhov. Sú tu uložené napríklad staré odrody pšenice, jačmeňa, tráv, ale aj okrasných rastlín a zeleniny.

Text a foto: Martin Palkovič