Slovensko má genetický poklad v Piešťanoch, časť pošle na Špicbergy

V Génovej banke SR pripravujú semená vzácnych rastlín, aby ich mohli uložiť aj na nórskom súostroví Špicbergy. Ďalšiu zálohu svojho genetického pokladu má Slovensko v Prahe.

Vzorky pšenice, ovsa, raže, hrachora, cíceru, fazule a ďalších strukovín v týchto dňoch pripravujú odborníci z Výskumného ústavu rastlinnej výroby (VÚRV) v Piešťanoch, aby mohli byť uložené v Svetovej génovej banke, ktorá sídli na nórskom súostroví Špicbergy. Pošlú ich tam v októbri.

„Svalbard Global Seed Vault je svetové úložisko semien. Ide o bezpečnostnú kolekciu semien každej krajiny pre prípad, že by prišlo k nejakej nepredvídateľnej udalosti – prírodnej katastrofe alebo vojnovému konfliktu,“ vysvetlil vedecko-výskumný pracovník Génovej banky SR René Hauptvogel.

Génová banka sídli v Piešťanoch a je jedinou na Slovensku. Sú v nej uložené semená vzácnych slovenských rastlín, ale svoju bezpečnostnú kolekciu tu má aj Česká republika, podobne ako Slovensko v Prahe.

Ďalšia záloha slovenského genetického pokladu bude od októbra v Nórsku. Naša krajina dostala túto možnosť v rámci medzinárodných dohôd a práve preto odborníci z VÚRV v týchto dňoch finišujú  s prípravou vzoriek, ktoré na jeseň odošlú do Svetovej génovej banky.

Tá sídli za severným polárnym kruhom a je prísne chránená. Otvára sa iba párkrát do roka, aby tam mohli krajiny z celého sveta uložiť svoj geneticky vzácny rastlinný materiál. V prípade zničenia vlastnej génovej banky, si ho odtiaľ budú môcť vyzdvihnúť. Ako prvá takúto možnosť využila Sýria, ktorá o svoje vzácne rastliny prišla pri bojoch o Aleppo.

Semená uložené v Svetovej génovej banky bude aj naďalej vlastniť Slovenská republika a nikto s nimi nemôže manipulovať.

Génová banka SR sídli v Piešťanoch od roku 1996. Tvoria ju laboratóriá a klimatizované boxy, v ktorých sa semená uskladňujú. Jej kapacita je 50-tisíc rastlinných druhov. Sú tu uložené napríklad staré odrody pšenice, jačmeňa, tráv, ale aj okrasných rastlín, ovocia a zeleniny.

Text a foto: Martin Palkovič