Slnko sa na nás pri zatmení usmeje

Meteorológovia predpovedajú pre Piešťany bezoblačné počasie, ľudia si však musia chrániť zrak.

Jediné tohtoročné zatmenie Slnka budú môcť obyvatelia nášho regiónu pozorovať v piatok 20. marca od 9.39 h. Maximálna fáza, keď Mesiac zakryje Slnko na 60 %, nastane o (10.14 h, oprava) 10.48 h. Jedinečné nebeské divadlo skončí minútu pred poludním.

V tom čase pozýva verejnosť na pozorovanie aj Hvezdáreň a planetárium M. R. Štefánika v Hlohovci.

„Bude sa nám zdať, akoby sa Slnko na nás usmievalo,“ uvádza Pavol Rapavý v tlačovej správe Slovenského zväzu astronómov.

Pri pozorovaní musíme byť podľa jeho slov mimoriadne opatrní, aby sme si nepoškodili zrak. Bežné slnečné okuliare nestačia. Potrebné je zváračské sklo alebo vizuálna fólia Astrosolar. Ďalekohľad bez adekvátneho filtra je vyslovene nebezpečný.

„Slnko sa voľným okom nesmie sledovať, ani jeho zatmenie. Oči si treba chrániť kvalitnými šošovkami v slnečných okuliaroch, s najvyšším stupňom ochrany, teda stupňom č. 5. Aj vtedy sa môžeme priamo dívať do Slnka iba pár sekúnd,“ varuje očná lekárka Katarína Besedová.

„Deň po zatmení, v sobotu 21. marca, bude po západe Slnka dobre pozorovateľný tenký kosáčik Mesiaca, ktorý bude len 32 hodín po nove. Geometrické podmienky sklonu ekliptiku k obzoru sú veľmi priaznivé a pohľad na takýto mladý Mesiac je mimoriadne pekný,“ dodáva Pavol Rapavý.

Naposledy bolo u nás zatmenie Slnka pozorovateľné 4. januára 2011 (72 %). Nasledujúce bude až 10. júna 2021, ale iba štvorpercentné. Výraznejšie zatmenia nás potom čakajú až 25. októbra 2022 (35 %) a 12. augusta 2026 (86 %).

Zdroj: szaa.org Text a ilustr. foto: Martin Palkovič