Silvestrovský výstup na Marhát sa opäť neuskutoční

Kvôli pandémii nie je dovolené už druhý raz na prelome rokov organizovať hromadné podujatia. Piešťany, ale aj iné slovenské mestá, budú bez novoročného ohňostroja. Neuskutoční sa tradičný Silvestrovský beh, ale ani výstup na Marhát.

„Milí naši, ani tento rok nám nie je dopriate oficiálne zorganizovať toto krásne podujatie… Ale vy sa nenechajte odradiť, choďte do lesa a pokojne si vyšliapnite aj na Marhát. Horám zdar!“ odkázali potenciálnym účastníkom Silvestrovského výstupu na Marhát členovia Klubu slovenských turistov TJ Bezovec Piešťany.

Vrátane roka 2019 sa uskutočnilo 48. ročníkov, nebyť pandémie ochorenia covid-19, oslavovalo by toto obľúbené podujatie 31. decembra 2021 svoje jubileum.

Marhát pravidelne na konci roka láka množstvo turistov. V prípade dobrého počasia ich organizátori evidovali viac než 1 000. Ale napríklad v roku 2017, keď výdatný dážď roztápal predtým napadnutý sneh a ten sa menil na blato,  mali usporiadatelia na pravé poludnie zaregistrovaných iba 246 účastníkov. Práve na poludnie sa vždy robí spoločná fotografia.

Podľa aktuálnej predpovede môže počasie znepríjemniť turistom výstup na Marhát aj tento rok. Tí, ktorí sa tam 31. decembra vydajú individuálne, musia počítať s dažďovými prehánkami a kvôli otepleniu aj s blatom.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič