Servis bicyklov aj záhradníctvo, v pondelok môže otvoriť viacero prevádzok

Úrad verejného zdravotníctva umožní od pondelka 30. marca fungovanie viacerých druhov malých obchodov. Musia však dodržiavať prísne hygienické opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu.

Organizovať hromadné podujatia je aj naďalej na Slovensku zakázané. Až do odvolania se nesmú konať športové ani kultúrne akcie. Predĺžené je tiež uzatvorenie všetkých maloobchodných prevádzok, ale viaceré dostali výnimku.

Ide napríklad o záhradkárstva, stavebniny, farby-laky, čistiarne odevov, galantérie, očné optiky, servisy bicyklov, autoservisy, kľúčové služby, zberné dvory ak vnútorná plocha prevádzky nepresahuje 1000 m2. Otvorené budú môcť mať aj notári, znalci, tlmočníci a tiež stanice technickej a emisnej kontroly.

Vo všetkých otvorených prevádzkach musia dbať na hygienu. Každý zákazník ma dovolený vstup iba s rúškom alebo iným prekrytím úst a nosa. Pri vchode by mala byť k dispozícii dezinfekcia na ruky alebo jednorazové rukavice. Ľudia, ktorí stoja v rade, musia dodržiavať odstup minimálne dva metre. Každý prevádzka musí oznamom na dverách informovať o maximálnom možnom počte zákazníkov v jednom okamihu. Hygienici totiž nariadili, že vo vnútri môže byť iba jeden nakupujúci na 25 metrov štvorcových predajnej plochy.

Text: Martin Palkovič Foto/Credit: Chepe Nicoli