Ropuchy sa vydali k Striebornici, pomôcť im môže každý

Teplejšie noci v závere marca prispeli k tomu, že sa ropuchy bradavičnaté prebrali zo zimného spánku. Obojživelníky sa začali presúvať k jazeru Striebornica, aby tam splodili nové potomstvo. Pomáhajú im v tom dobrovoľníci z občianskeho združenia Kvas.

Prvý krok tejto aktivity je postavenie zábrany popri ceste na približne 700 m dlhom úseku. V posledných rokoch sa do tejto akcie zapája toľko ľudí, že obojživelníky už pri zábrane nemusia ani dlho čakať. Keďže migrujú najmä večer, prenosy začínajú po 19.00 h.

Vlani sa dobrovoľníkom z občianskeho združenia Kvas, ktorým pomáhali žiaci základných škôl aj rodiny s deťmi, podarilo preniesť vyše 5-tisíc ropúch a 134 skokanov.

Prenášanie je pre žaby dôležité, ale ich hlavným problémom je znečistenie životného prostredia, zastavanie vodných plôch a klčovanie lesov. Aj preto populácia ropúch bradavičnatých v okolí Moravian nad Váhom mierne klesá.

Organizátori prenosov sa s účastníkmi stretávajú vždy večer o 19.00 h na parkovisku pod haťou pri Striebornici. Treba si so sebou priniesť čelovku alebo inú silnú baterku, čistý kýblik a záhradné rukavice. Záujem je potrebné nahlásiť vopred na tel. čísle 0940 616 936 alebo 0948 925 161.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič