Kto che pomôcť ropuchám, musí sa prihlásiť

Obojživelníky už začali tiahnuť z lesov pri jazera Striebornica, tento rok však dobrovoľníci kvôli rýchlemu nástupu teplého počasia nestihli pripraviť zábrany.

Občianske združenie Kvas informuje, že ropuchy sa začali do jazera presúvať už 12. marca. „Žaby tiahnu až za šera (cca od 19:30) a keď je teplota na Striebornici okolo resp. nad 10 °C. Ak je chladné počasie už cez deň, žaby večer nepôjdu.“

Kvas pripravil formulár pre dobrovoľníkov, ktorí chcú žabám pomôcť a preniesť ich cez cestu. Cieľom je, aby neprišlo v jeden deň veľa ľudí a na druhý deň nikto.

Jazero Striebornica v Moravanoch nad Váhom je jednou z mála vodných plôch v našom regióne, kde sa ropuchy bradavičnaté môžu rozmnožovať. Niektoré samičky si nájdu partnerov už počas svojej púte z lesa, občas ich „obsadia“ aj viacerí samci. V takýchto prípadoch ich musia ľudia oddeliť, vo vode by sa totiž mohli utopiť.

Dobrovoľníci sa schádzajú na parkovisku pri Striebornici. Nemali by si zabudnúť čelovky a rukavice. Pomoc žabám je veľkým zážitkom pre deti, ktoré sa takto dozvedia viac o ich živote.

Text a foto: Martin Palkovič