AKTUALIZOVANÉ: Ropuchy po prestávke opäť tiahnu do Striebornice

Teplejšie počasie prebralo ropuchy bradavičnaté zo zimného spánku koncom marca, ale ich ťah k jazeru Striebornica sa kvôli ochladeniu na niekoľko dní zastavil. Vo štvrtok 7. apríla 2022 občianske združenie Kvas informovalo, že obojživelníky sa opäť vydali na cestu, cieľom ktorej je splodenie nového potomstva.

Kvôli nedostatku dobrovoľníkov občianske združenie Kvas ani tento rok nerealizovalo stavanie zábran, pri ktorých v minulosti žaby čakali, kým ich ľudia prenesú cez cestu. Chýbajú totiž ľudia, ktorí sú ochotní zostať na mieste do noci a prenášať ropuchy, aby nezostávali celý nasledujúci deň za fóliou. Informoval o tom Aurel Rusnák z občianskeho združenia Kvas.

Pomôcť ropuchám prekonať nebezpečnú cestu môže každý. Treba však dodržať odporúčania ochrancov prírody. Základným vybavením dobrovoľníkov sú čelovky, vedrá a reflexné vesty. Žaby treba brať z cesty i jej okolia a dať ich za cestu k vode. „Ak je ich viac spletených dohromady, skúste ich rozdeliť, inak hrozí ich utopenie,“ pokračuje A. Rusnák.

🐸🐸🐸 Už zas idú! 🐸🐸🐸

S oteplením sa obnovil aj tohoročný ťah obojživelníkov. Kto chcete pomôcť, nech sa páči, inštrukcie…

Posted by Občianske združenie Kvas on Thursday, April 7, 2022

Text a foto: Martin Palkovič