Román o Imrichovi Winterovi pokrstili hruškovicou

Nemecký spisovateľ Kay Zeisberg dal svojej druhej knihe venovanej Piešťanom názov Pán Luna. Ide o odkaz na známu operetu aj na umelecké sklony mladšieho z bratov Winterovcov.

cm DME

Skladbou Franza Schuberta s názvom Nedokončená začal včera v amfiteátri v mestskom parku krst knihy Pán Luna. Hudbu, ktorá na tom istom mieste znela aj v polovici 20. rokov minulého storočia, vybral spisovateľ Kay Zeisberg. Jeho románový hrdina Imrich Winter totiž v roku 1928 usporiadal v amfiteátri koncert pri príležitosti 100. výročia skladateľovej smrti.

„Človek, ktorý je umelcom, býva často omnoho impulzívnejší ako človek, ktorý a venuje hospodárskym veciam,“ hovorí o rozdieloch medzi bratmi spisovateľ Kay Zeisberg (na titulnej fotke). „Jedna z hlavných čŕt, ktoré Imricha odlišovali bola súnaležitosť k maďarskému národu. Toto Ľudovít Winter aspoň navonok potlačil.“

Aj preto nie je možné povedať, kto z nich mal pre Piešťany väčší prínos. „Každý z nich sa realizoval a inom poli. U Imricha to bolo umenie a divadlo, u Ľudovíta hospodárske záležitosti, ale aj architektúra a stavebníctvo,“ myslí si nemecký spisovateľ, ktorý je podľa vlastných slov osudmi Winterovcov fascinovaný.

Staršiemu z bratov venoval svoju románovú prvotinu s názvom Mramorový palác. Život Imricha Wintera spracoval v knihe Pán Luna. Jej krstnými rodičmi sa stali primátor Miloš Tamajka a vnučka hlavného hrdinu Kristína Stankovská.

„Som dojatá, že niekto napísal knihu o mojom starom otcovi. Keď som bola mladá, nesmelo sa o Winterovcoch hovoriť. Moji súčasníci nevedeli ani kto to bol,“ povedala pred krstom a vyjadrila želanie, aby si román prečítali všetci Piešťanci. Primátor sa k tomuto prianiu pridal a prisľúbil, oživenie amfiteátru, kde sa už za čias Winterovcov konali kultúrne aj športové podujatia.

pan_luna_krst_knihy_kay_zeisberg_1 pan_luna_krst_knihy_kay_zeisberg_2 pan_luna_krst_knihy_kay_zeisberg_3 pan_luna_krst_knihy_kay_zeisberg_4

Text a foto: Martin Palkovič

Inzercia