Autism Hymn piešťanského producenta Analogrunnera je apelom na rešpektovanie rozmanitosti

Po niečo viac ako ročnej odmlke sa opäť hlási o slovo Analogrunner, ktorý zverejnil prvý singel z nového albumu Echo Cube. Jeho vydanie plánuje Deadred Records v apríli 2022.

Po vydarenom EP Kolorika, z ktorého pochádza aj najhranejšia skladba za rok 2019 na Rádiu FM, Shapeshifter v remixe od Pazooka, sa Matúš Bluem a.k.a. Analogrunner začal hudobne uberať trochu iným smerom. Posledné releasy naznačovali, v akých elektronických vodách sa bude pohybovať – skladby Haze of Sirens s estónskou speváckou divou Possimiste, Gauche s talentovanou a na slovenskej scéne už etablovanou sýrčankou Larou Abou Hamdan, alebo spolupráca s Bobsanom v tracku BPM Bible udávajú smer ako novému singlu, tak aj celému albumu.

Autism Hymn má chytľavú hlavnú melodickú tému, jednotlivé vrstvy skladby, zdanlivo spolu nesúvisiace, sú vo výslednom zvuku nenásilne spojujúce a obklopujúce zmysly poslucháča. Skladba pulzuje v stredných tempách a doslova sa kúpe v analógových zvukových farbách.

Nesie v sebe myšlienku podpory prehliadanej komunity, ktorá sa každodenne stretáva s neprijatím vačšinovej spoločnosti. V medzinárodnej klasifikácii chorôb sa autizmus definuje ako pervazívna vývinová porucha charakteristická triádou viacerých syndrómov – výrazne obmedzená až absentujúca komunikačná schopnosť, stereotypné správanie, zvláštne záujmy, narušená schopnosť nadväzovania spoločenských vzťahov a sociálnej interakcie.

„Každoročne stúpa počet diagnostikovaných autistov, no stúpajúce číslo je začiatok a koniec prejavenej podpory spoločnosti. Skladba má ambíciu priniesť akýsi vhľad do autistického spektra, ktoré má podľa posledných výskumov v sebe v nejakej miere každý človek. Je myslená tiež ako apel na vystúpenie zo svojej komfortnej zóny a rešpektovanie rozmanitosti svojho okolia,“ hovorí o leitmotíve svojej skladby Matúš Bluem a dodáva: „Celý výťažok z digitálneho predaja singlu venujem na podporu tejto komunity.“

Autism Hymn zložil, nahral a produkoval Analogrunner v Underhill Studio v Piešťanoch a o finálny zvuk sa masteringom postaral Tomáš Karásek v Gargle & Expel Studio v Prahe. Autorom artworku je Allan Kudrna.

Zdroj: Tlačová správa Deadred Records

Titulná fotka: Kata Sedlak