Victoria Regia, Cinematik, Art Nouveau Festival… Piešťany sú plné podujatí aj v septembri

Piešťany ponúkajú pre svojich obyvateľov a návštevníkov bohatý kultúrny program aj na v závere letnej kúpeľnej sezóny.

Najväčšie filmové podujatie Cinematik

„Ak patríte medzi vášnivých milovníkov kinematografie, tak od 14. septembra – do 19. septembra bude v Piešťanoch prebiehať Medzinárodný filmový festival Cinematik 2021. Konať sa bude v Dome umenia Piešťany, pričom Cinematik bude najväčším filmovým podujatím v tomto roku na Slovensku. S ponukou skoro stovky titulov, desiatok slovenských premiér a spolu s výnimočným programom, ktorý reflektuje aktuálne festivalové dianie. Vznikol v roku 2006 a po rýchlom raste zaznamenal už počas svojho 4. ročníka viac ako 16 000 návštev. Každý september prináša vyše 70 celovečerných a množstvo krátkometrážnych filmov s dôrazom na európsku a slovenskú kinematografiu,“ hovorí Tatiana Nevolná z Oblastnej organizácie cestovného ruchu Rezortu Piešťany.

Návštevníci Cinematiku budú môcť vidieť festivalovú premiéru najočakávanejšieho slovenského filmu Správa, ako aj najoceňovanejšieho filmu tohto roka Quo Vadis Aida?. Taktiež šokujúce a mimoriadne filmy z najväčších filmových festivalov v Cannes, Benátkach či Berlíne.

Objavovanie tajomstiev Domu umenia

Ak milujete umenie, tak si určite nenechajte ujsť Komentovanú prehliadku Domu Umenia. Ide o výnimočne zachovanú pamiatku modernej architektúry, ktorej bude venovaná komentovaná prehliadka s popisom dejín tejto impozantnej stavby od architekta Ferdinanda Milučkého. Prehliadka je bezplatná, koná sa v rámci filmového festivalu Cinematik a povedú ju miestne architektky Eva Rohoňová a Lívia Gažová. A to v piatok 17. 9. a v sobotu 18. septembra v čase od 9.00 hod. do 10.00 hod. Účastníci sa stretnú pred schodiskom Domu umenia.

Zábava s Tata Bojs

Ak ste už mali dosť rehabilitačných procedúr, aj ste sa nasýtili turistiky či pozerania filmov, tak si zájdite na príjemný koncert. V sobotu 18. septembra sa bude v priestoroch Prírodného kina konať od 20.00 do 22.00 hod. koncert českej alternatívnej hudobnej skupiny Tata Bojs. Vstupné je 15 eur.

Art Nouveau Festival – Zlatý vek Piešťan

Od 20. do 26. septembra sa bude na Kúpeľnom ostrove, v hoteli Thermia Palace, konať podujatie s názvom Art Nouveau Festival – Zlatý vek Piešťan. Piešťany tak zakladajú ďalšiu festivalovú tradíciu, tentoraz venovanú secesii. Záujemcov čaká napríklad výstava reprodukcií plagátov z tvorby Alfonsa Muchu. Vstupné závisí od druhu podujatia, pričom 2 podujatia sú úplne zadarmo a šesťdňová vstupenka na všetky expozičné dni stojí 60 eur. V nej je zahrnutá aj večera v luxusnom 5* hoteli Thermia Palace a slávny dezert Bahno Thermia.

V prvý deň uvidia návštevníci spomínanú Výstavu posterov Mucha – Museum Praha, ďalej 21. septembra môžu absolvovať odbornú prednášku „Kúpeľná reklama v období secesie“ s ukážkami z kúpeľného archívu.

V stredu 22. septembra sa bude konať komentovaná prehliadka „Secesné interiéry Hotela Thermia Palace a Kúpeľného domu Irma“, súčasťou tretieho festivalového dňa bude aj večerný program. Od 20. hodiny môžete zájsť na talk show „Secesné knihotúlanie“.

Na 23. septembra je pre fajnšmekrov pripravená odborná prednáška „Maliar Árpád Basch a jeho tvorba pre kúpele Piešťany v období secesie“. V piatok 24. septembra sa bude opäť konať komentovaná prehliadka „Secesné interiéry Hotela Thermia Palace a Kúpeľného domu Irma“ a v predposledný deň, teda 25. 9., môžu návštevníci absolvovať komentovanú prehliadku v exteriéri „Secesné stavby v Piešťanoch“.

Večer bude v hoteli Thermia Palace patriť swingovému koncertu „Melody Gentlemen Lednice“, kde organizátori vyzývajú návštevníkov, aby prišli tiež dobovo oblečení v štýle 20. a 30. rokov. Spoločne tak v Thermii vytvoria atmosféru „Zlatého veku Piešťan.“ Festival piešťanskej secesie zavŕši v nedeľu 26. septembra premietanie filmu „Svět podle Muchy“ v kine Fontána.

Pre milovníkov kvetov

V dňoch od 22. septembra do 26. septembra sa bude vo foyeri Kina Fontána a v Prírodnom kine konať podujatie pre všetkých milovníkov prírody a krásy kvetov pod názvom Victoria Regia 2021. Pôjde o 28. ročník obľúbenej prehliadky kvetov, ktorá každoročne uzatvára hlavnú letnú turistickú sezónu.

Návštevníci neuvidia tradičné kvetinové alegorické vozy – nahradia ich vyzdobené bicykle z Piešťanského užitočného kolesa, ktoré sa predvedú na spanilej jazde mestom. Počas tohtoročnej prehliadky sa na Slovensku po prvýkrát uskutoční medzinárodná floristická súťaž Visegrad Oasis Cup 2021. Práce floristov budú vystavené v Auparku a v kine Fontána.

Jedinečný folklórny večer iba v Piešťanoch

V posledný septembrový večer sa v Dome umenia uskutoční „Zájazdový program“ Z tvorby prof. Štefana Nosáľa. Pôjde o mimoriadne a jediné uvedenie špeciálneho programu Umeleckého súboru Lúčnica na Slovensku.

Slávnostné otvorenie umeleckej sezóny 2021 – 2022

Piešťany sa stanú tiež dejiskom slávnostného zahájenia 41. umeleckej sezóny činohry Slovenského národného divadla. A to počas uvedenia hry Caryl Churchilla – Čaj a apokalypsa, v Dome umenia. Diváci budú môcť zažiť obsadenie štyroch postáv takými príťažlivými hereckými osobnosťami, ako sú Božidara Turzonovová, Anna Javorková, Kamila Magálová a Emília Vášáryová. A to je veru viac než lákavá pozvánka.

Hudobné víkendy

V Hudobnom pavilóne Piešťan sa budú už tradične konať víkendové koncerty po 15:00 hodine. V nedeľu 12. 9. vystúpi Dychová hudba Dubovanka, dňa 19. 9. vystúpi Dievčenský saxofónový orchester, ktorý založil Vladimír Schlimbach. V sobotu 25. septembra bude v rámci vyhlásenia výsledkov Victoria Regia viacero hudobných vystúpení – country kapela Neznámy a skupina Staré dobré časy band (od 15.30 h). Navyše, koncerty budú prebiehať aj v mestskej kvetinovej záhrade La Musica. A to nasledovné: Sitra Achra / Stanislav Pocaji Aftertee (3. 9.), Matus Jakabcic Big Band (10. 9.), The Grand Buffet (11. 9.) či Suchomel & Bereza (17.9.).

Všetky podujatia na jednom mieste

Viac o všetkých blížiacich sa kultúrnych akciách v piešťanskom regióne informuje kalendár podujatí na stránke Rezortu Piešťany: kalendar.rezortpiestany.sk

Každý organizátor môže o podujatí v Piešťanoch a okolí informovať širokú verejnosť na stránke, stačí ak Rezort Piešťany kontaktuje prostredníctvom emailu podujatia@rezortpiestany.sk a dodá základné informácie o podujatí.

Zdroj: Tlačová správa OOCR Rezort Piešťany