Riaditeľka nemocnice skončila, nahradil ju jej človek

Správna rada Nemocnice Alexandra Wintera rozhodla o odvolaní riaditeľky Márie Domčekovej obvinenej v súvislosti s nákupom CT prístroja. Dočasne ju nahradí jej doterajší námestník chirurg Štefan Kóňa.

cm DME

Zástupcovia zamestnancov to však za pokrok nepovažujú. Správna rada totiž aj dnes hlasovala v zložení, ktoré nie je podľa viacerých rozhodnutí príslušných orgánov v súlade so zákonom. Ministerstvo zdravotníctva v nej má totiž o jedného nominanta navyše a preto môže rozhodovať bez ohľadu na názor zástupcov zamestnancov.

Máriu Domčekovú dnes odvolali štyrmi hlasmi nominantov ministerstva. Lekár Alan Suchánek a sestra Magdaléna Kovačovičová za to nehlasovali. Podobne ako na pondelkovom mimoriadnom zasadnutí chceli, aby bol zmenený štatút nemocnice a v správnej rade sedeli iba traja zástupcovia rezortu. Tí to odmietli.

„Privítali by sme, keby správna rada bola konečne kreovaná v súlade so zákonom, so zakladacou listinou a dobrými mravmi. Všetky následné riešenia by boli zákonné a legitímne,“ povedal Alan Suchánek.

Správna rada mala pôvodne päť členov – troch za rezort zdravotníctva a dvoch za zamestnancov. V roku 2012 v nej však pribudol ďalší zástupca štátu. Minister Viliam Čislák začiatkom roka prisľúbil, že v správnych radách budú mať svojich ľudí aj samosprávy. V Piešťanoch sa to však nestalo.

„Je to stále svojvôľa ministerstva,“ hovorí Alan Suchánek a dodáva, že aj pri zápsie Štefana Kóňu do registra neziskových organizácií vznikne rovnaký problém ako s Máriou Domčekovou. V jej prípade nezákonnosť namietala prokuratúra práve preto, že o jej menovaní do funkcie rozhodla správna rada, v ktorej bol jeden nominant ministerstva navyše.

„Je možné, že ho (Štefana Kóňu, pozn. red.) na tej registratúre ani nezapíšu. Ak ho zapíšu, budeme to znova namietať,“ dodal Alan Suchánek.

Štefan Kóňa nastúpil do Nemocnice Alexandra Wintera za pôsobenia Márie Domčekovej. Na poste primára ortopedického oddelenia nahradil Ľudovíta Pravdu po tom, čo riaditeľka vyhlásila výberové konanie s kritériami, ktoré dovtedajší primár nespĺňal. Štefan Kóňa sa onedlho stal námestníkom. V septembri sa mu podarilo realizovať totálnu endoprotézu u pacienta s trieštivou zlomeninou ramenného kĺbu.

Text a foto: Martin Palkovič

Inzercia