Radnica je transparentnejšia, ale verejné obstarávanie nie

Napriek tomu, že verejné obstarávanie sa v Piešťanoch za posledné štyri roky zhoršilo, radnica je na tom v rebríčku transparentnosti celkovo lepšie. Vyplýva to z údajov, ktoré dnes zverejnila Transparency International Slovensko (TIS).

Predbehla nás Trnava aj Hlohovec

Na konci pôsobenia Rema Cicutta vo funkcii primátora mali Piešťany známku C+, jeho nástupcovi Milošovi Tamajkovi sa ju podarilo zlepšiť na B.

Tento predvolebný sľub preto môže súčasný primátor považovať za splnený. Oproti ostatným mestám sú však na tom Piešťany za posledné štyri roky horšie. V roku 2014 mali v rebríčku 100 najväčších samospráv 29. miesto, teraz im patrí 32. priečka.

Rapídne zlepšenie za posledné štyri roky zaznamenal neďaleký Hlohovec, ktorému aktuálne patrí 4. miesto so známkou A. Ešte v roku 2014 bol na tom podobne ako Piešťany (24. miesto so známkou C+).

Počas tohto volebného obdobia si polepšila aj Trnava, ktorá bola pred štyrmi rokmi na 42. mieste a teraz jej patrí 14. priečka.

V Piešťanoch sa zhoršilo verejné obstarávanie

Piešťanská radnica síce získala viac bodov za sprístupňovanie informácií, účasť verejnosti na rozhodovaní, rozpočet, etiku aj za územné plánovanie. Zhoršila sa však vo verejnom obstarávaní.

Práve zaň získalo predchádzajúce vedenie 100 percent bodov. To aktuálne má o 28 percent menej.

Pozíciu najtransparentnejšieho mesta obhájil Vranov nad Topľou. Na poslednej priečke je Humenné.

Celý rebríček nájdete na transparency.sk.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič