Pyrotechnika je v Piešťanoch zakázaná, výnimka platí iba tri hodiny

Ohňostroje a petardy môžu obyvateľov kúpeľného mesta rušiť iba na prelome rokov. Výbuchy sa však ozývajú už niekoľko dní pred Silvestrom. Na ľudí, ktorí mestské nariadenie nerešpektujú, je polícia krátka.

Mestskí poslanci využili v novembri tohto roka možnosť obmedziť používanie zábavnej pyrotechniky. Dovolené to je len počas silvestrovskej noci, a aj to iba tri hodiny – od 22.00 h do 01.00 h.

Nedovolené ohňostroje alebo výbuchy petárd mimo tohto času môžu ľudia hlásiť mestskej polícii. Tá by však musela vinníkov chytiť priamo pri čine a to je pri nízkom počte policajtov málo reálne.

„Povedali mi, že tam pošlú hliadku, ale delobuchy sa medzi panelákmi ozývali aj potom,“ opísal svoju skúsenosť obyvateľ centra Piešťan, ktorý volal mestskú políciu. Podľa jeho názoru nestačí používanie zábavnej pyrotechniky zakázať: „Nemali by ju vôbec predávať.“

To, že porušovateľov nariadenia je ťažké chytiť pri čine, naznačil na novembrovom zasadnutí zastupiteľstva aj náčelník mestskej polície Marcel Mihálik. Aj preto bol návrh nariadenia pôvodne menej prísny. Výnimka by podľa neho platila od 31. decembra 15.00 h do 1. januára 3.00 h a počas konania svadieb.

Poslanci však chceli vyjsť v ústrety rodinám s malými deťmi a majiteľom domácich zvierat, ktoré zábavné pyrotechnika stresuje. Výnimka preto platí len na prelome rokov od 22.00 h do 01.00 h. Nedodržanie mestského nariadenia je priestupkom a môže byť sankcionované pokutou.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič