Primátor vs. SPP: Zákon si vykladá každý po svojom

Napriek tomu, že primátor pozastavil účinnosť rozhodnutia mestského zastupiteľstva, z Dozornej rady Trnavskej vodárenskej spoločnosti ho môžu akcionári odvolať.

Jedinou témou mimoriadneho zasadnutia mestskej rady bolo v piatok 26. februára odmietnutie primátora Miloša Tamajku podpísať uznesenie poslancov, o ktorom si myslí, že nie je v súlade so zákonom. Príčinou sporu je návrh na výmenu zástupcu mesta v Dozornej rade TAVOS-u. Primátora by mal podľa návrhu zastupiteľstva vystriedať poslanec Jozef Malík. Súhlasiť s tým však musí valné zhromaždenie.

Členovia klubu Spoločne pre Piešťany hovoria, že majú právo takýto návrh podať a pripúšťa to aj hlavný kontrolór Peter Konečný. Opačne si platnú legislatívu vykladá Miloš Tamajka, ktorého názor podporil aj nový šéf právneho oddelenia Pavol Vermeš.

„Beriem to ako politický cirkus z vašej strany, pretože za to hlasovali len poslanci za SPP,“ povedal včera Tamajka na mestskej rade.

„Čo sa zmenilo vo výklade zákona od apríla minulého roka, kedy sme podobným uznesením odporučili teba do dozornej rady? Vtedy si takéto uznesenie podpísal,“ reagoval poslanec Tomáš Hudcovič.

Ešte pred hlasovaním, ktoré by primátora k ničomu nezaväzovalo, odišiel z mestskej rady poslanec Martin Cifra. Keďže viacerí jej členovia chýbali, zasadnutie muselo byť prerušené. Mestská rada sa preto k tejto téme zíde ešte raz.

Platnosť Účinnosť uznesenia mestského zastupiteľstva, ktoré navrhuje výmenu zástupcu Piešťan v Dozornej rade TAVOS-u je pozastavená. Posledné slovo však budú mať akcionári. Na aprílovom valnom zhromaždení môže niekto z nich podobný návrh predložiť.

Nie je vylúčené, že to bude primátor Trnavy Peter Bročka, ktorý v liste mestským poslancom píše, že Miloš Tamajka stratil jeho dôveru.

Text a foto: Martin Palkovič