Primátor chce seniorom znížiť poplatok za odpad, môže to stáť tisíce eur

Miloš Tamajka avizoval zámer naplniť jeden zo svojich predvolebných sľubov, bude však potrebovať súhlas mestského zastupiteľstva. Oslobodiť mladých od dane z nehnuteľnosti zákon neumožňuje.

Podobné úľavy majú aj v iných mestách

Niekoľko návrhov ako pomôcť starším obyvateľom Piešťan prebral primátor Miloš Tamajka s Radou seniorov. Podľa tlačovej správy radnice sa jej členom najviac pozdávalo zníženie poplatku za komunálny odpad. Takéto úľavy ponúkajú viaceré slovenské mestá. Napríklad Košičan starší než 70 rokov, ktorý žije sám, má až 50 % zľavu.

Mesto informovalo, že v prípade 10 % úľavy pre seniorov by v rozpočte ročne chýbalo 18-tisíc eur. Ak by dôchodcovia platili za odpad polovicu, mesto by prišlo o 90-tisíc eur. Aktuálne platia Piešťanci za odpad 7 centov na deň. Ročne je to 25 eur.

V roku 2014 mestský úrad takto získal 1 351 510 eur, ale odvoz a likvidácia komunálneho odpadu ho stáli o 84-tisíc eur viac.

Poslanec Hudcovič to považuje za populizmus

„Nechal som si vypracovať štatistiku, koľko peňazí by nás zníženie jednotlivých daní stálo. Inšpiráciu sme hľadali aj v iných mestách a obciach. S členmi Rady seniorov ešte budem k tejto problematike rokovať a pri tvorbe rozpočtu jednoznačne navrhnem aspoň zníženie poplatku za komunálny odpad. Ľudia v dôchodkovom veku patria medzi najzraniteľnejšie skupiny obyvateľov a je na meste, aby im pomohlo. Výpadok z rozpočtu určite nebude ľahké vykryť, ale šetriť musíme inde – nie na starších občanoch. Verím, že poslanci moju aktivitu podporia,“ povedal primátor Miloš Tamajka.

„Príde mi to ako silne populistický krok, bez jasného pomenovania odkiaľ bude výpadok pri znížení poplatku či dane krytý,“ reagoval šéf poslaneckého klubu Spoločne pre Piešťany Tomáš Hudcovič a dodal: „Nebránim sa zmysluplným riešeniam, ale ak sa povie A vždy treba povedať aj B. Stretnutie poslancov a vedenia mesta k budúcoročnému rozpočtu, o ktoré žiadame opakovane od mája, doposiaľ primátor nezvolal. Mal by si však uvedomiť, že zastupiteľstvo je rovnocenným partnerom a podľa toho konať. Ak zastupiteľstvu nedá priestor a nebude dostatočne hľadať konsenzus v otázkach rozpočtu, nebude to dobrá situácia pre mesto, ktorú bude mať na svedomí.“

Mladé rodiny chcú podporiť inak

Vo svojom volebnom programe Miloš Tamajka píše, že bude presadzovať, aby mladé rodiny počas prvých dvoch rokov od sobášu boli oslobodené od dane z nehnuteľnosti. Podľa hovorkyne radnice Evy Bereczovej sa to však nestane: „Zistili sme, že zákon neumožňuje oslobodenie mladých rodín od dane z nehnuteľnosti. Budeme hľadať iné zákonné možnosti, ako pomôcť mladým rodinám.“

Text: Martin Palkovič Zdroj: piestany.sk