Pred otvorením stredných škôl musia v Trnavskom kraji pretestovať 20-tisíc ľudí

Stredoškoláci si po zimných prázdninách do lavíc nesadnú, od 11. januára ich čaká dištančné vzdelávanie. Gymnáziá a odborné školy a sa podľa plánu ministerstva majú otvoriť až po masovom testovaní na ochorenie covid-19.

Po zimných prázdninách bude v pondelok obnovený vyučovací proces na 50 školách v zriaďovateľskej pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja (TTSK), ale iba dištančnou formou.

„Nový rok začneme tak, ako sme ako sme končili ten uplynulý, teda dištančným vzdelávaním. Navyše, s cieľom zachovať zníženú mobilitu obyvateľstva, odporučíme našim školám, aby učitelia vykonávali prácu z domu,“ uviedol riaditeľ Odboru školstva Úradu TTSK Stanislav Pravda.

V tejto súvislosti bude prímestská autobusová doprava na území kraja naďalej zabezpečovaná v prázdninovom režime, a to minimálne do nedele 17. januára. Župa je pripravená reagovať a upraviť cestovné poriadky tak, aby uspokojila dopyt cestujúcej verejnosti, najmä v prípade návratu študentov do škôl.

Zatiaľ sa Trnavský samosprávny kraj pripravuje na testovanie, ktoré má podľa plánu ministerstva školstva predchádzať otvoreniu stredných škôl. Testovanie je naplánované na 22. až 24. januára.

„Reálne sa pripravujeme na masové testovanie našich zamestnancov, študentov a v prípade neplnoletých z nich aj jedného zo zákonných zástupcov. Ide spolu o vyše 20-tisíc ľudí, ktorým vykonáme antigénový test v mobilných odberových miestach. V kraji ako našom, kde nemáme vlastné zdravotnícke zariadenia, to musíme zvládnuť vo vlastnej réžii,“ doplnil S. Pravda.

Zdroj: Tlačová správa TTSK