Prechádzka za sochami Piešťan

Občianske združenie Čierne diery a Piešťanská mestská galéria pozývajú na komentovanú prehliadku umeleckých diel umiestnených vo verejných priestoroch mesta Piešťany.

„Prehliadka je bezplatná. Uskutoční sa v sobotu 21. augusta od 14:30 a potrvá približne 2 hodiny. Začiatočným bodom stretnutia je Dom umenia od architekta Ferdinanda Milučkého. Lektorkou je Linda Blahová z Piešťanskej mestskej galérie,“ uvádzajú organizátori vo facebookovej udalosti k tomuto podujatiu.

Lidna Blahová účastníkov prechádzky oboznámi s procesom mapovania piešťanských sôch, ktoré vyústilo do vydania knihy Sochy Piešťan. Jej prvé vydanie bolo veľmi rýchlo vypredané.

Ale bol to iba začiatok. Koncom júla sa podarilo vrátiť do verejného priestoru monumentálne dielo Alexandra Trizuljaka, ktoré bolo 50 rokov skryté. Ďalšie plastiky od tohto uznávaného sochára poskytli na dlhodobú zápožičku mestu Piešťany jeho deti.

V Dome umenia prebieha prierezová výstava tvorby Alexandra Trizuljaka, ktorý je autorom aj známych Milencov pri Kolonádovom moste. Na 20. augusta pripravilo Mestské kultúrne stredisko Piešťany multimediálny program Nocturno. „V piatok večer umelecká dvojica Nano vjs predstaví svoje digitálne spracovanie vizuálneho materiálu, ktorým si pripomenieme slávu Polymúzického priestoru 1970. Udalosť si prepožičiava názov Nocturno z hudobných večerov, ktoré boli organizované v rámci slávnej výstavy s názvom Polymúzický priestor – socha-objekt-svetlo-hudba 1970. Tá bola priamym pokračovateľom Sochy piešťanských parkov,“ uvádza MsKS Piešťany v tlačovej správe. Nocturno sa uskutoční 20. augusta pri Dome umenia so začiatkom o 20.30 h.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič Zdroj: FB/Prechádzka za sochami Piešťan