Piešťanský Kúpeľný ostrov sa pripravuje na slávnostné odhalenie sochy, ktorá bola vyše 50 rokov ukrytá

Modernistická socha s názvom Pocta IX. Symfónii Ludwiga Van Beethovena krátko po výstave Socha piešťanských parkov v roku 1970 zmizla z nádvoria secesného hotela Termia Palace. V piatok 30. 7. 2021 o 17:00 bude po viac, ako polstoročí slávnostne odhalená na novom mieste.

Plastika významného slovenského sochára Alexandra Trizuljaka, ktorý je zároveň autorom sochy sovietskeho vojaka na obelisku bratislavského Slavínu bola polstoročie ukrytá v depozite.

Pocta IX. Symfónii Ludwiga Van Beethovena, 28 – tonový, 7 metrov vysoký modernistický kolos z ingotu musel z parku v Kúpeľoch Piešťany zmiznúť v časoch normalizácie. Jeho autor sa stal nepohodlným a podobne ako socha, i on sa musel stiahnuť z verejného života: „Sochu vtedy aj so základom niekto uložil v technických priestoroch kúpeľov za mŕtvym ramenom, čím ju zachránil,” hovorí syn sochára Klement Trizuljak. Monumentálne dielo sa podarilo nájsť vďaka iniciatívne Sochy Piešťan: Mesto ako galéria, ktorú zorganizovalo združenie Čierne diery.

Kúpele Piešťany a Krajský pamiatkový úrad pre znovuosadenie sochy vybrali symbolický dátum. „Presne pred šesťdesiatimi rokmi sa v Piešťanoch uskutočnila prvá výstava umenia v exteriéri, ktorú v spolupráci s architektom Ľubomírom Mrňom usporiadal práve Alexander Trizuljak,“ hovorí Linda Blahová z Mestského kultúrneho strediska Piešťany.

Socha bude umiestnená na osi hotela Balnea Esplanade na zelenej ploche neďaleko vstupu na kúpalisko Eva. Osadeniu predchádzal jej prevoz, o ktorom hovorí členka o. z. Čierne diery, Lívia Gažová takto: „Bola to pompézna akcia, museli sme vopred vybrať trasu, po ktorej sa tento ťažký náklad po častiach presúval.”

Plastiku Pocta IX. Symfónii Ludwiga Van Beethovena príde na novom mieste privítať i rodina Trizuljakovcov. Syn autora Klement Trizuliak považuje znovuosadenie sochy na piešťanskom Kúpeľnom ostrove za dôležitú súčasť formovania kultúrneho ducha Slovákov: „V slovenskom kontexte, kde sa sochy z verejného priestoru skôr strácajú, ide o výnimočný počin.“

Symbolika nielen v dátume osadenia sochy, ale aj v roku jej opätovnej inštalácie – jej autor, akademický sochár Alexander Trizuljak by sa bol v súčasnosti dožil svojich stých narodenín.

Projekt je realizovaný s finančnou podporou oblastnej organizácie cestovného ruchu Rezort Piešťany a Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky. Na projekte znovu osadenia spolupracovali Kúpele Piešťany a občianske združenie Čierne diery.

Text: Tlačová správa – PRime time