Pre storočnú baletku Oľgu Osvaldíkovú chystajú prekvapenie

Narodila sa v americkom Chicagu, ale svoj život zasvätila výchove tanečníkov v Piešťanoch. Pri príležitosti jej životného jubilea pre ňu Základná umelecká škola pripravila špeciálny program.

Ako sama Oľga Osvaldíková hovorí, pretancovala sa životom. Ešte ako 90-ročná dokázala žiačkam predviesť každý baletný krok.

Tanec milovala už ako dieťa, napriek tomu, že rodičia s jej snom stať sa profesionálnou baletkou nesúhlasili. Keď sa 17. septembra 1915 narodila, žili v Spojených štátoch amerických. Ako národne cítiaci Slováci sa však po I. svetovej vojne vrátili. Otec pani Osvaldíkovej v Piešťanoch prevádzkoval autobusovú dopravu.

Mladá tanečníčka študovala v Bratislave a vo Viedni. Po roku 1945 skúsila šťastie v Spojených štátoch amerických, aj ona sa však vrátila. Svoje skúsenosti odovzdávala v súkromnej tanečnej škole a po komunistickom prevrate začala učiť v ZUŠ. Tanca sa nechcela vzdať ani ako 90-ročná.

Ani potom nevynechala žiadnu kultúrnu udalosť, ktorá sa uskutočnila v Piešťanoch. Špeciálne pre ňu zajtra v Kursalone zatancujú žiaci Základnej umeleckej školy a medzi gratulantmi bude aj množstvo tanečníčok, ktoré počas svojej bohatej kariéry vychovala.

olga osvaldikova 2

Text: Martin Palkovič Foto: Archív MP

Inzercia