Posledná rozlúčka s generálporučíkom Antonom Muržicom

Rodák z Vrbového, ktorý stál pri zrode Vysokej vojenskej technickej školy, súčasnej Akadémie ozbrojených síl, zomrel 10. marca vo veku 90 rokov. Posledná rozlúčka s generálporučíkom Antonom Muržicom sa uskutoční v stredu 15. marca o 14.30 h na cintoríne na Žilinskej ceste v Piešťanoch.

Anton Muržic sa narodil 3. júna 1926 vo Vrbovom. Absolvoval reálne gymnázium v Piešťanoch a v októbri 1945 ho prijali na Vojenskú akadémiu v Hraniciach na Morave. Vojakom z povolania sa stal o dva roky neskôr a nastúpil k protitankovému delostreleckému pluku vo Frenštáte pod Radhošťom, kde bol 1. dôstojníkom palebnej batérie.

Najväčšie úsilie neskôr venoval organizácii prípravy mladých vojakov, čo sa zúročilo v jeho služobnej kariére. Od roku 1961 -1987 pôsobil vo vojenskom školstve v Liptovskom Mikuláši. Stál pri zrode Vysokej vojenskej technickej školy, súčasnej Akadémie ozbrojených síl. Od vzniku školy bol jej veliteľom – rektorom.

V roku 1973 ho prezident ČSSR vymenoval do hodnoti generálmajora, o desať rokov neskôr bol povýšený na generálporučíka. V rokoch 1971 až 1989 bol poslancom Snemovne národov Federálneho zhromaždenia ČSSR.

V roku 1998 mu udelili čestný titul Doctor honoris causa za zásluhy o významný prínos k rozvoju vojenského školstva a regiónu Liptova.

Zdroj: kgsr.sk Foto: aos.sk