Pohotovosť zmenila ordinačné hodiny, po 22.00 h je drahšia

Aj v piešťanskej Nemocnici A. Wintera funguje od 1. júla ambulantná pohotovosť len do 22.00 h. Neskôr budú pacienti ošetrení priamo v ambulanciách ústavnej pohotovostnej služby (chirurgia, interné, detské a gynekológia).

Od nedele 1. júla zanikla lekárska služba prvej pomoci, ktorú moli ľudia využívať celú noc. „Po 22.00 h boli ambulantné pohotovosti vyťažené minimálne, v niektorých prípadoch takmer vôbec,“ zdôvodnilo zmenu ministerstvo zdravotníctva.

Po 22.00 h je pacientom s vážnym stavom „k dispozícii ústavná pohotovostná služba v nemocniciach a vozidlá záchrannej zdravotnej služby, ktoré poskytujú nepretržitú neodkladnú zdravotnú starostlivosť pri náhlej zmene zdravotného stavu,“ uvádza ministerstvo na svojom webe.

Rovnako ako v iných mestách, aj v Piešťanoch funguje ambulantná pohotovosť počas pracovných dní od 16.00 do 22.00 h a počas víkendov a sviatkov od 7.00 do 22.00 h. Nemocnica túto službu poskytuje pre deti i dospelých v rovnakých priestoroch ako doteraz – v hlavnej budove na Winterovej ulici 66.

Za ambulantnú pohotovosť (do 22.00 h) platí pacient 2 eurá, za ústavnú pohotovosť (po 22.00 h) je poplatok 10 eur.

„Bez poplatku na pohotovosti budú pacienti bezprostredne po úraze. Ale pozor, oslobodenie od poplatku neplatí, ak úraz vznikol preukázateľne v dôsledku užitia alkoholu, drog alebo lieku užitého iným spôsobom, ako odporučil lekár,“ upozorňuje ministerstvo.

Text: Martin Palkovič Ilustr. foto/Credit: Unsplash – rawpixel