Podvodníci lákajú od seniorov peniaze pomocou vymyslených príbehov

Kriminalisti z Trnavského kraja sa v uplynulom roku venovali trom desiatkam prípadov, v ktorých podvodníci lákali peniaze od starších ľudí. Skutočný počet obetí môže byť oveľa vyšší. Seniori totiž majú často obavy takéto podvody polícii nahlásiť.

Kým v roku 2020 kontaktovali páchatelia svoje obete prostredníctvom českých telefónnych čísel, vlani prevládali čísla z Veľkej Británie. Jedným z príkladov je prípad neznámeho muža, ktorý sa vydával za vnuka 85-ročnej ženy, ktorú chcel okradnúť. Tvrdil jej, že sa vrátil z Holandska a potrebuje 10-tisíc eur na nákup nehnuteľnosti s tým, že ponuka mu vyprší za 20 minút. Seniorka mu povedala, že peniaze nemá a telefonát si overila.

Podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave Márie Linkešovej kriminalisti preverovali za minulý rok celkovo 31 takýchto prípadov, pričom 15 z nich skončilo v štádiu pokusu. V ostatných prípadoch seniori podvodníkom peniaze skutočne odovzdali. Ak by došlo k odovzdaniu všetkých peňazí, ktoré podvodníci žiadali, dôchodcov by pripravili dohromady o viac ako 88-tisíc eur.

„Upozorňujeme, že podvodníci ovládajú manipulačné techniky, ktorými vedia od ľudí najskôr vylákať potrebné informácie o ich rodine a potom im vyrozprávajú príbeh, ktorým obete ľahko uveria.  Pod nátlakom a v snahe pomôcť blízkym v ťažkej životnej situácii konajú podľa presných inštrukcií z telefónu. Skôr ako chcete niekomu pomôcť, informácie si dôkladne preverte,“ dodala Mária Linkešová.

Zdroj: KR PZ v Trnave

Ilustr. foto / Photo by Eduardo Barrios on Unsplash