Plaváreň: Hlohovčania predaj pozemku schválili, Piešťanci majú podmienku

Aby mohol súkromný investor získať od mesta pozemok pri futbalovom štadióne za symbolickú sumu, musí zložiť bankovú záruku vo výške 300-tisíc eur. Včera sa na tom zhodli poslanci.

Mestské zastupiteľstvá v Piešťanoch a Hlohovci rozhodovali o podobných projektoch v ten istý deň. Obom samosprávam sľubujú zástupcovia spoločnosti bazenprojekt s. r. o. vybudovanie plavární s 25 metrov dlhým, šesťdráhovým bazénom a wellness.

Investor ich má prevádzkovať 15 rokov a potom prenechať samosprávam za jedno euro. Za to však žiada, aby mu predali pozemky za podobne symbolické sumy.

Poslanci v Hlohovci včera na takúto dohodu pristúpili. Členovia mestského zastupiteľstva v Piešťanoch boli opatrnejší.

Predaj pozemku v tesnej blízkosti mestského parku podmienili bankovou zábezpekou vo výške 300-tisíc eur. Obávali sa, že v prípade finančných problémov investora, by samospráva o tento majetok prišla. Viacerí v tejto súvislosti spomenuli príklad Paralympijského centra.

„Bohužiaľ Piešťany majú zlú skúsenosť s investormi, prenieslo sa to aj na moju firmu. Musím to akceptovať,“ povedal po prijatí uznesenia Oskar Gaál zo spoločnosti bazenprojekt s. r. o. a dodal, že rozbehne rokovania, aby zabezpečil 300-tisíc eur určených na bankovú zábezpeku.

Rozčarovanie nad rozhodnutím kolegov neskrýval poslanec Ján Jánošík, ktorý sprostredkoval prvé stretnutie zástupcov mesta s týmto investorom: „Prišiel človek, ktorý tu chcel vybudovať za 2,5 mil. bazén a my to zamietneme, pretože mu neveríme.“

Podľa jeho názoru nemuselo zastupiteľstvo žiadať bankovú záruku. „Predražili sme mu prípravu celého projektu,“ uzavrel Ján Jánošík.

Žiadať zriadenie bankovej záruky vo výške trhovej ceny pozemku odporučili zastupiteľstvu viaceré komisie. Spoločnosť bazenprojekt bude financovať výstavbu prostredníctvom úveru a mala by ručiť pozemkom. Vedenie samosprávy sa bojí, že by mohol prepadnúť banke a tá by zaň následne chcela trhovú cenu.

Text: Martin Palkovič Vizualizácia: bazenprojekt s. r. o.