Piešťany budú mať verejnú skate rampu

Župa rozdelila takmer 150-tisíc eur z Fondu na rozvoj Trnavského kraja. Časť z tejto sumy je určená na výstavbu verejnej mini skate rampy v Piešťanoch.

Trnavský samosprávny kraj vyhodnotil druhé kolo výzvy na predkladanie žiadostí o dotáciu z Fondu na rozvoj Trnavského kraja. Celkovou sumou 147-tisíc eur bolo podporených osem projektov. Je medzi nimi aj verejná mini skate rampa, ktorá vznikne na mieste bývalého skladu v areáli kultúrno-kreatívneho centra ARTA na Kollárovej ulici v Piešťanoch.

„Pokračujeme v podpore aktivít, ktoré zlepšia život komunít a pobyt návštevníkov v trnavskej župe. Ďalších takmer 150-tisíc eur sme poskytli organizáciám a obciam, aby mohli naplniť svoju inovatívnu myšlienku. V druhom kole sme z Fondu na rozvoj Trnavského kraja vyčlenili prostriedky na vybudovanie komunitného centra v Kútoch s názvom Stodola 1820-2020, opravu strechy na Dome kultúry v Skalici od architekta Dušana Jurkoviča či revitalizáciu parku Jas v Galante. V Piešťanoch pribudne verejná mini skate rampa, o postavenie ktorej sa miestna komunita roky usilovala,“ povedal trnavský župan Jozef Viskupič.

Hodnotiaca komisia vyberala spomedzi 40 projektov. Zámer postaviť skate rampu, ktorý predložil Daniel Dvorský z Piešťany, získal druhý najvyšší počet bodov. Župa ho podporí sumou 12-tisíc eur.

Skate rampa v Piešťanoch roky chýba. Postaviť ju chcú v centre mesta – v dlho nevyužívanom areáli bývalej továrne na cukrovinky, ktorý neskôr slúžil tunajšej Tesle a neskôr v ňom sídlilo Stredné odborné učilište elektrotechnické a strojárske.

Na sobotu 25. septembra je naplánované podujatie, na ktorom bude predstavený zámer výstavby skate rampy. „V snahe znovu spojiť rokmi roztrhanú piešťanskú skate scénu a nakopnúť k spolupráci na novom betónovom skateparku, sme sa rozhodli, že tento projekt vybudujeme vlastnými rukami za pomoci kamarátov, známych a tých, ktorým skateboarding nie je neznámy pojem,“ píšu organizátori v pozvánke na podujatie, ktoré sa uskutoční v kultúrno-kreatívnom centre ARTA.

Súčasťou akcie bude premietanie dokumentu o DIY skate spotoch na Slovensku. „Dokumentom by sme radi poukázali na to, že táto komunita, ktorú mnohí na základe nedostatočného pohľadu vnímajú negatívne, je v skutočnosti pracovitá mládež, ktorá sa snaží vo voľnom čase budovať kúsok verejného priestoru. Teraz je ideálny čas podporiť ľudí, ktorí by chceli začať robiť tento, už teraz olympijský šport, a nemajú ideálne podmienky v meste, v ktorom žijú,“ dodávajú iniciátori projektu. Dobrovoľné vstupné bude použité na realizáciu skate rampy.

Text a foto: Martin Palkovič
Zdroj: Tlačová správa TTSK