Piešťanci naplnili sklad charity trvanlivými potravinami

V zbierke Malý nákup, veľká pomoc vyzbierali študenti a verejnosť v Piešťanoch stovky kilogramov trvanlivých potravín a drogérie a úplne tak naplnili miestny sklad Trnavskej arcidiecéznej charity. Putovná zbierka navyše nekončí, pri príležitosti Národného týždňa charity dostala nového pokračovateľa.

Pracovníčky Centra pomoci človeku v Piešťanoch zaplnili potravinami a drogériou posledné voľné police v sklade, ktorý slúži ľuďom v núdzi. Trnavská arcidiecézna charita môže vďaka zbierke Malý nákup, veľká pomoc podporovať týmito potrebami núdznych ľudí v Piešťanoch a okolí niekoľko ďalších mesiacov.

„Sme veľmi vďační, že mladí ľudia a verejnosť takto citlivo zareagovali na potreby tých, ktorí žijú medzi nami, no nemajú také šťastie, ako mnohí z nás. Z mesiaca na mesiac zápasia s otázkou prežitia, s otázkou, čo oblečiem svojim deťom a z čoho im navarím,“ povedala pracovníčka Centra pomoci človeku Simona Petrušová, ktorá zbierku spolu s kolegyňami zastrešuje. Práve ľudia v takejto životnej situácii klopú podľa nej na dvere charitného centra s prosbou o pomoc.

Prispeli aj deti z núdznych rodín

Verejná zbierka Malý nákup, veľká pomoc našla navyše pri príležitosti Národného týždňa charity ďalšieho pokračovateľa. Riaditeľka Strednej odbornej školy obchodu a služieb na Mojmírovej ulici Anna Zálešáková symbolicky odovzdala štafetu do rúk kolegyne Heleny Križanovej, riaditeľky Cirkevnej spojenej školy. „Zbierka nám dala dôležitú skúsenosť a zároveň sme vďaka nej prežili emotívne chvíle. Zapojili sa do nej aj deti, ktoré samé žijú vo veľmi skromných podmienkach. Napriek tomu priniesli trvanlivé potraviny a mnohé pri tom aj spomínali, ako charita kedysi pomohla práve ich rodine,“ povedala riaditeľka Anna Zálešáková.

Trvanlivé potraviny a hygienické potreby, bez ktorých sa nezaobíde žiadna rodina, budú nasledujúce dva týždne zbierať na základnej cirkevnej škole. Práve sem ich môže priniesť aj verejnosť, ktorá nie je účastná vyučovania, no chce zbierku podporiť, napríklad ľudia, ktorí bývajú v okolí. „Zbierku preberáme s veľkým nadšením. Myslíme si, že aj cirkevná základná škola, jej žiaci a učitelia, by sa mali zapájať do takejto pomoci. Zároveň takto vzniká spolupráca s charitou, ktorú chceme v budúcnosti podporiť aj ako dobrovoľníci,“ zhodnotila Helena Križanová.

Verejná zbierku Malý nákup, veľká pomoc odštartovala v marci kultúrno-kreatívnom centre Arta s cieľom pomôcť rodinám i jednotlivcom v núdzi, ktorým pandémia skomplikovala život natoľko, že sa bez pomoci druhých nezaobídu. Štafetu od Arty prevzali dobrovoľníci z Gymnázia Pierra de Coubertina, po nich Hotelová akadémia Ľudovíta Wintera, ktorá ju po mesiaci odovzdala Strednej odbornej škole obchodu a služieb na Mojmírovej ulici.

Zdroj: Tlačová správa – Trnavská arcidiecézna charita