Participatívny rozpočet: Vyhrala výmena okien a ihrisko pre škôlkárov

O projektoch, ktoré zrealizuje samospráva v rámci participatívneho rozpočtu, rozhodlo internetové hlasovanie. Skončilo v nedeľu 21. mája. Najviac hlasov dostal projekt Materskej školy na Valovej ulici s názvom Športujem rád, pohyb je môj kamarát.

Internetové hlasovanie mohlo tento rok rozhodnúť iba realizácii projektov v cene do 5-tisíc eur. Do kategórie lacnejších (2-tisíc eur) nápadov totiž Piešťanci prihlásili iba tri projekty, vďaka čomu môžu byť realizované všetky.

Na Bodone preto pribudne stolnotenisový stôl, radnica dorieši parkovanie pred obytným domom na Brezovej ulici a tiež vymení alebo osadí dopravné zrkadlá podľa návrhu občanov.

V kategórii projektov do 5-tisíc eur získala 35% hlasov Materská škola na Valovej ulici. Vďaka tomu vznikne v jej areáli ihrisko, ktoré bude rozvíjať pohybové zručnosti detí.

Iba o percento menej hlasov má výmena okien v materskom centre Úsmev, ktorá bude tiež realizovaná z participatívneho rozpočtu.

Na treťom mieste skončil exteriérový fitpark v areáli Základnej školy F. E. Scherera a na štvrtom oddychová zóna na Lipovej ulici.

Podľa pravidiel participatívneho rozpočtu môžu byť realizované iba dva projekty za 5-tisíc eur. Tie, ktoré nezískali dostatočný počet hlasov, budú musieť hľadať finančné zdroje inde.

Mesto Piešťany tento rok vyhradilo na participatívny rozpočet 20-tisíc eur. Záujem o tento nástroj priamej demokracie bol medzi obyvateľmi o niečo nižší ako vlani.

Text: Martin Palkovič Ilustr. foto: piestany.sk