Participatívny rozpočet poznačilo duplicitné hlasovanie

Radnica vyhodnotila výsledky hlasovania za projekty po odpočítaní duplicitných hlasov. V kategórií investičných projektov (5-tisíc eur) vyhrali Cvič a hraj – fitness a minifutbal a Oddychový parčík. Medzi občianskymi projektami (2-tisíc eur) boli úspešné Bike Park Piešťany, Exteriérová šatňa s jedlým živým plotom, Aj staré Piešťany majú centrum!, Naučme sa kompostovať, Vytvorenie kontaktného bodu pre seniorov.

Podľa pravidiel partitívneho rozpočtu mohol každý hlasujúci odovzdať jeden hlas občianskemu projektu a jeden hlas investičnému projektu. Zabezpečiť to mala registrácia do systému prostredníctvom telefónneho čísla, na ktoré bol odoslaný unikátny SMS kód.

„Avšak technickou chybou došlo počas hlasovania aj k započítaniu hlasov z následného opakovaného hlasovania z toho istého telefónneho čísla. Ako prevádzkovateľa systému, tak i nás, tím za participáciu a Mesto Piešťany, táto situácia veľmi mrzí a za túto chybu sa všetkým hlasujúcim ospravedlňujeme,“ oznámila radnica. Aby bolo hlasovanie spravodlivé, boli duplicitné hlasy odpočítané.

Prinášame prehľad víťazných projektov, ktoré budú realizované do konca roku 2022.

Cvič a hraj – fitness a minifutbal
Vytvorenie multišportovej zóny v rámci futbalového areálu, ktorá by slúžila športovcom v areáli, návštevníkom, širokej verejnosti. V rámci športovej zóny už funguje beachvolejbalové ihrisko, zároveň bude vytvorené ihrisko na minifutbal a fitness prvky na cvičenie celého tela. Prínos pre obyvateľov bude zdravotný pre možnosť širokého športového vyžitia a sociálny, pretože ide o miesto stretávanie sa početnej komunity ľudí.

Oddychový parčík
Revitalizáciou zastaranej, burinou prerastenej zelenej plochy. Cieľom je prepojením dvoch ulíc (Orviský kút a Vodárenská ulica) vytvoriť pre širokú verejnosť za účelom oddychu a relaxácie – malý zelený „oddychový parčík“ pre veľkých i malých obyvateľov nášho mesta. Parcelu č. 2470 už dnes využívajú obyvatelia tejto časti mesta poväčšine k venčeniu svojich domácich miláčikov. Vzniká tak prirodzená potreba zmeniť účel daného miesta a vytvoriť oddychovú zónu s vysadením stromov, kríkov, chodníčkom, osadením lavičiek a umiestnením košov na psie exkrementy.

Bikepark
Cieľom projektu je vybudovanie nového atraktívneho športoviska pre cyklistov všetkých vekových kategórií na ploche dlhodobo nevyužívanej a zarastenej BMX dráhy na sídlisku A. Trajan pri IX. ZŠ. Nový areál bude obsahovať dve cyklistické zóny: pumptrack a dirt jump. Samotná realizácia zahŕňa predovšetkým terénne úpravy na pozemku, následné formovanie a zhutňovanie hliny do požadovaného tvaru. Cieľová skupina sú všetci cyklisti, ktorí majú záujem zlepšiť svoje schopnosti ovládania bicykla. Pumptrack je vhodný a veľmi populárny aj medzi deťmi na odrážadlách.

Exteriérová šatňa s jedlým živým plotom
Projekt nadväzuje na aktivity, ktoré napomáhajú k vytvoreniu a skultivovaniu športovej zóny v areáli, najmä na projekty ihriska plážového volejbalu. „Šatňa“ s jedlým živým plotom skrášli plochu, na ktorej sa nachádza náletová burina a vytvorí relaxačné miesto, kde môžu ľudia popri športe tráviť čas a bude mať aj funkčné využitie pre športovcov. Živý plot napomôže oddeleniu športového areál od obytného a vytvorí priestory exteriérovej šatne, kde návštevníci získajú v pomerne „otvorenej ploche areálu“ trochu súkromia.

Centrum starých Piešťan
Staré Piešťany majú svojich obyvateľov, budovy, kostol, park – no nemajú centrum. Ale mohli by mať! V minulosti bolo prirodzeným centrom starých Piešťan okolie kostola sv. Štefana. Z južnej strany k nemu prilieha tzv. Marktplatz či Pranier, námestíčko pred budovou dnešnej cirkevnej školy. Smerom na sever zasa leží pomerne rozľahlý Park Alexandra Šindelára. Nevyužitý potenciál týchto priestorov a nevhodne regulovaná doprava im však bránia stať sa atraktívnym verejným priestorom. Nové lavičky? Prvky pre deti? Osvetlenie? Prístrešok? Lepšie parkovanie? To všetko sa môže stať realitou. Zorganizujme v lete susedské komunitné stretnutie s kultúrnym programom a hľadajme na ňom spoločne nápady a riešenia, ako urobiť park a historické centrum starých Piešťan krásnym a príjemným miestom, ktoré bude dobre slúžiť všetkým svojim obyvateľom.

Naučme sa kompostovať
Cieľom tohto projektu je vyrobiť na záhrade Elektrárne sériu pozorovacích kompostérov, ktorá umožní žiakom aj ostatným návštevníkom sledovať a porovnávať zmeny v procese kompostovania, sledovať teplotu a vlhkosť kompostu, prevzdušňovať ho a naučiť sa základnej starostlivosti o kompost. Takáto praktická ukážka komunitného kompostovania, t.j. kompostovania v rámci organizácie, firmy či školy, bude slúžiť aj ako inšpirácia pre iné inštitúcie v meste. Súčasťou projektu je aj vytvorenie metodiky vzdelávacieho programu pre školy a organizácia odbornej prednášky o kompostovaní pre širokú verejnosť.

Vytvorenie kontaktného bodu pre seniorov
AkSen – aktívny senior, o.z. vytvára Kontaktný bod – miesto osobného stretnutia pre seniorov, kde seniori budú môcť získať informácie o sociálnom zabezpečení, základné sociálne poradenstvo, pomoc pri komunikácii s inštitúciami, či sprevádzanie k lekárovi. Na Kontaktom mieste pomôžeme pri vybavovaní elektronickej komunikácie s inštitúciami. Vieme poskytnúť informácie v prípade otázok na Parkinskonovou či Alzheimerovou chorobu a zabezpečiť prvé kroky k jej odhaleniu. Kontaktný bod bude otvorený počas týždňa v dopoludňajších hodinách, poradenstvo bude seniorom poskytované na mieste v čase prevádzkových hodín, v nevyhnutných prípadoch v inom čase po vzájomnej dohode alebo telefonicky.