Participatívny rozpočet: Hlasovalo iba 2-tisíc ľudí, dnes je posledná možnosť

Účastníci internetového hlasovania rozhodujú, ktoré projekty sa budú realizovať v rámci participatívneho rozpočtu mesta Piešťany. Každý môže vybrať jeden občiansky a jeden investičný projekt. Možnosť hlasovať končí 18. marca 2022.

Piešťanská radnica vyhradila na participatívny rozpočet 20 000 eur. Za tieto peniaze je možné realizovať päť malých – občianskych projektov a dva veľké – investičné. Prihlásených je dohromady 15 nápadov. Hlasovať môžete na tejto adrese: piestany.hlasobcanov.sk

Občianske projekty (do 2-tisíc eur)

 

Naučme sa kompostovať
Cieľom tohto projektu je vyrobiť na záhrade Elektrárne sériu pozorovacích kompostérov, ktorá umožní žiakom aj ostatným návštevníkom sledovať a porovnávať zmeny v procese kompostovania, sledovať teplotu a vlhkosť kompostu, prevzdušňovať ho a naučiť sa základnej starostlivosti o kompost. Takáto praktická ukážka komunitného kompostovania, t.j. kompostovania v rámci organizácie, firmy či školy, bude slúžiť aj ako inšpirácia pre iné inštitúcie v meste. Súčasťou projektu je aj vytvorenie metodiky vzdelávacieho programu pre školy a organizácia odbornej prednášky o kompostovaní pre širokú verejnosť.

Volejbal v parku – modernizácia antukového ihriska
Antukové ihrisko v parku je s výnimkou zimných mesiacov celoročne využívané amatérskymi športovcami z radov občanov každého veku na hru volejbalu, občasne nohejbalu. Projekt sa zameriava na jeho modernizáciu (chýbajúce trvalé čiary a sieť). V rámci modernizácie navrhujem trvalé ukotvenie volejbalových čiar (doteraz ich museli športovci vápnom sami značiť pred každou hrou) a osadenie nového sita (športovci museli nosiť vlastné). Prínosom bude väčšia kvalita ihriska a viac športujúcich a komfort športovania.

Deň rodiny
Centrum pomoci pre rodinu v Piešťanoch zorganizuje pre rodiny s deťmi zábavno- kultúrne podujatie Deň rodiny, kde sa rodiny môžu stretnúť, zabávať a potešiť so svojimi deťmi. Podujatie bude sprevádzané bohatým kultúrnym programom a sprievodnými aktivitami. Deň rodiny je medzinárodne uznávaným sviatkom. Tradične sa k jeho sláveniu pripájajú rôznymi podujatiami viaceré mestá. V meste Piešťany sa Deň rodiny slávil zatiaľ dvakrát. Radi by sme podporili pravidelné slávenie tohto sviatku aj v našom meste.

Bikepark
Cieľom projektu je vybudovanie nového atraktívneho športoviska pre cyklistov všetkých vekových kategórií na ploche dlhodobo nevyužívanej a zarastenej BMX dráhy na sídlisku A. Trajan pri IX. ZŠ. Nový areál bude obsahovať dve cyklistické zóny: pumptrack a dirt jump. Samotná realizácia zahŕňa predovšetkým terénne úpravy na pozemku, následné formovanie a zhutňovanie hliny do požadovaného tvaru. Cieľová skupina sú všetci cyklisti, ktorí majú záujem zlepšiť svoje schopnosti ovládania bicykla. Pumptrack je vhodný a veľmi populárny aj medzi deťmi na odrážadlách.

Vytvorenie kontaktného bodu pre seniorov
AkSen – aktívny senior, o.z. vytvára Kontaktný bod – miesto osobného stretnutia pre seniorov, kde seniori budú môcť získať informácie o sociálnom zabezpečení, základné sociálne poradenstvo, pomoc pri komunikácii s inštitúciami, či sprevádzanie k lekárovi. Na Kontaktom mieste pomôžeme pri vybavovaní elektronickej komunikácie s inštitúciami. Vieme poskytnúť informácie v prípade otázok na Parkinskonovou či Alzheimerovou chorobu a zabezpečiť prvé kroky k jej odhaleniu. Kontaktný bod bude otvorený počas týždňa v dopoludňajších hodinách, poradenstvo bude seniorom poskytované na mieste v čase prevádzkových hodín, v nevyhnutných prípadoch v inom čase po vzájomnej dohode alebo telefonicky.

Exteriérová šatňa s jedlým živým plotom
Projekt nadväzuje na aktivity, ktoré napomáhajú k vytvoreniu a skultivovaniu športovej zóny v areáli, najmä na projekty ihriska plážového volejbalu. „Šatňa“ s jedlým živým plotom skrášli plochu, na ktorej sa nachádza náletová burina a vytvorí relaxačné miesto, kde môžu ľudia popri športe tráviť čas a bude mať aj funkčné využitie pre športovcov. Živý plot napomôže oddeleniu športového areál od obytného a vytvorí priestory exteriérovej šatne, kde návštevníci získajú v pomerne „otvorenej ploche areálu“ trochu súkromia.

Apolienka
Ide o hravý priestor pre mamičky a oteckov s malými deťmi, útulný, zážitkový, zmysluplný a bezpečný priestor pre rozvoj detí i poučenie. Detský kútik plánujeme vytvoriť ako bezpečný priestor pre detské kreatívne hry, s tvorivými hračkami väčších rozmerov, ako sú taburetkové kocky s číslami a bodkami, textilný bazén s loptičkami, domček vybavený kuchynkou, koberec na autíčka, tabuľa na maľovanie, stolíky a stoličky na tvorivú prácu, drevenné stolčeky na hranie, domček s kuchynkou, hračky na pohybové aktivity. Detský kútik máme zámer vytvoriť v dvoch zónach, jedna hravá na pódiu na ploche cca 18 m2 a druhá športová a zážitková na ploche 30 m2. Plánujeme robiť aj tvorivé dielničky, čítanie rozprávok a radi by sme do hier zapájali aj hendikepované deti, aby sa integrovali do spoločnosti.

Centrum starých Piešťan
Staré Piešťany majú svojich obyvateľov, budovy, kostol, park – no nemajú centrum. Ale mohli by mať! V minulosti bolo prirodzeným centrom starých Piešťan okolie kostola sv. Štefana. Z južnej strany k nemu prilieha tzv. Marktplatz či Pranier, námestíčko pred budovou dnešnej cirkevnej školy. Smerom na sever zasa leží pomerne rozľahlý Park Alexandra Šindelára. Nevyužitý potenciál týchto priestorov a nevhodne regulovaná doprava im však bránia stať sa atraktívnym verejným priestorom. Nové lavičky? Prvky pre deti? Osvetlenie? Prístrešok? Lepšie parkovanie? To všetko sa môže stať realitou. Zorganizujme v lete susedské komunitné stretnutie s kultúrnym programom a hľadajme na ňom spoločne nápady a riešenia, ako urobiť park a historické centrum starých Piešťan krásnym a príjemným miestom, ktoré bude dobre slúžiť všetkým svojim obyvateľom.

 


Investičné projekty (do 5-tisíc eur)

 

Dobudovanie  druhého ochranného sita na ihrisku v mestskom parku
Na hokejbalovom ihrisku v mestskom parku bolo pred niekoľkými rokmi vybudované Mestom Piešťany ochranné sito, ktoré chráni pred lietajúcimi loptičkami a pukmi z ihriska. Bohužiaľ je postavené iba na jednej strane ihriska a z druhej strany ihriska – smerom k antukovému volejbalovému ihrisku nie. Ohrození sú nielen amatérski hráči volejbalu na antukovom ihrisku, ale všetci okoloidúci po chodníku – deti s rodičmi nevynímajúc.

Rekonštrukcia toaliet v Materskom centre Úsmev
Materské centrum Úsmev prevádzkuje interiérovú herňu pre deti do 7 rokov od roku 2001. Priestory Materského centra využívajú rodiny s deťmi 5 dní v týždni, 8 hodín denne. Nevyhnutnou súčasťou priestorov je aj toaleta s umývadlom, ktorá je však v nevyhovujúcom stave. Prostredníctvom projektu by sme radi zrekonštruovali a rozšírili priestory toalety.

Oddychový parčík
Revitalizáciou zastaranej, burinou prerastenej zelenej plochy, Cieľom je prepojením dvoch ulíc (Orviský kút a Vodárenská ulica) vytvoriť pre širokú verejnosť za účelom oddychu a relaxácie – malý zelený „oddychový parčík“ pre veľkých i malých obyvateľov nášho mesta. Parcelu č. 2470 už dnes využívajú obyvatelia tejto časti mesta poväčšine k venčeniu svojich domácich miláčikov. Vzniká tak prirodzená potreba zmeniť účel daného miesta a vytvoriť oddychovú zónu s vysadením stromov, kríkov, chodníčkom, osadením lavičiek a umiestnením košov na psie exkrementy.

Projektová dokumentácia Úprava okolia fontány Chlapec s rybkami
Tento zámer bude riešiť obnovu pôvodného chodníka, osadenie lavičiek, úpravu zelene, výsadbu kvetov. Projektová dokumentácia a povolenia budú použité pri verejnom obstarávaní realizačných prác. Pre samotné realizačné práce podľa navrhovanej projektovej dokumentácie bude možná aj spolupráca dobrovoľníkov s úspešným subjektom verejného obstarávania.

Cvič a hraj – fitness a minifutbal
Vytvorenie multišportovej zóny v rámci futbalového areálu, ktorá by slúžila športovcom v areáli, návštevníkom, širokej verejnosti. V rámci športovej zóny už funguje beachvolejbalové ihrisko, zároveň bude vytvorené ihrisko na minifutbal a fitness prvky na cvičenie celého tela. Prínos pre obyvateľov bude zdravotný pre možnosť širokého športového vyžitia a sociálny, pretože ide o miesto stretávanie sa početnej komunity ľudí.

Doplnenie detského ihriska v mestskom parku
Cieľom je zatraktívnenie centrálneho detského ihriska v mestskom parku o prvky pre deti i dospelých, ktorí s nimi na ihrisku trávia voľný čas (hojdačka pre rodiča a dieťa, balančná kladina, nízke hrazdy)

Bezpečne do školy
Rekonštrukcia priechodu pre chodcov na križovatke ulíc Štefánikova a Alexandra Šindelára s ohľadom na zvýšenie bezpečnosti chodcov. Zvýšenie bezpečnosti a kultivácia tohto priestoru bude slúžiť všetkým občanom a návštevníkom tejto frekventovanej časti Piešťan. Je tiež jedným z krokov smerujúcich ku komplexnej revitalizácii tohto priestoru – historického centra starých Piešťan.

Zdroj: piestany.sk