Parkovanie majú kontrolovať špeciálne hliadky

Nová organizačná štruktúra Mestskej polície Piešťany predpokladá nárast počtu zamestnancov aj vznik parkovacej služby, ktorá bude zameraná na priestupky v doprave.

Po kritike fungovania mestskej polície na septembrovom zasadnutí poslancov predkladá jej náčelník Marcel Mihálik na rokovanie zastupiteľstva novú organizačnú štruktúru. Počíta v nej s vytvorením hliadok, ktoré budú zamerané na kontrolu priestupkov v doprave a platieb za parkovanie.

Ak jeho návrh poslanci odsúhlasia, bude mať dopravná a parkovacia služba mestskej polície šesť príslušníkov. Tí majú zodpovedať za dodržiavanie verejného poriadku v časti mesta, ktorá im je zverená.

Špecifická parkovacia služba ešte pred pár rokmi v Piešťanoch fungovala. Išlo o zamestnanca Služieb mesta Piešťany v modrej uniforme, ktorý nemal právomoc vyberať pokuty, ale upozorňoval vodičov, že nezaplatili parkové. Jeho práca mala najmä preventívny charakter a odzrkadľovala sa na výške vybraného parkového.

Policajti budú môcť na rozdiel od neho vodičov aj sankcionovať. Problémom môže byť nedostatok ľudí. Návrh organizačnej štruktúry počíta s tým, že mestská polícia bude mať 52 zamestnancov. Aktuálne ich je 40 a plánovaný stav 47 sa vedeniu nedarí naplniť.

Podľa poslankyne Zuzany Svrčekovej, ktorá iniciovala kontrolu v mestskej polícii, je táto inštitúcia v rozklade, odchádzajú z nej ľudia a občania sú s jej činnosťou nespokojní.

„Sú dve možnosti, buď spravím poriadok ja alebo nový náčelník,“ reagoval na kritiku počas septembrového rokovania zastupiteľstva Marcel Mihalik, ktorý je na čele mestskej polície už 18 rokov.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič