Mestská polícia stojí milión eur ročne, poslanci kritizovali jej fungovanie

Kontrola odhalila viacero nedostatkov v mestskej polícii, s jej prácou sú nespokojní viacerí poslanci. Primátor žiada rýchlu nápravu.

„Ak by sme dnes zrušili mestskú políciu, za pol roka si to občania ani nevšimnú,“ povedala na septembrovom rokovaní zastupiteľstva poslankyňa Iveta Babičová, podľa ktorej mestských policajtov nie je v uliciach Piešťan vidieť.

Poslanci prerokovali správu o výsledkoch kontroly, ktorú iniciovala Zuzana Svrčeková. Hlavný kontrolór mesta Martin Svorad v nej upozornil na viacero pochybení. Boli medzi nimi napríklad výpadky kamier, používanie neoznačených vozidiel a chyby v evidencii jázd aj pri inventarizácii majetku.

Niektoré nedostatky je možné podľa primátora Petra Jančoviča odstrániť ihneď, iné sú otázkou systémového riešenia. „Ja sám mám výhrady, videl som niekoľko zákrokov mestskej polície, kedy by sa dalo o rýchlosti zásahu pochybovať. Upozorňoval som na priestupky na pešej zóne, cez obed to tam vyzerá ako na diaľnici,“ podelil sa o svoju skúsenosť primátor a dodal, že získať ľudí do mestskej polície je ťažké.

Na zlepšenie fungovania mestskej polície naliehala poslankyňa Zuzana Svrčeková, podľa ktorej je táto inštitúcia v rozklade, odchádzajú z nej ľudia a Piešťanci sú s jej činnosťou nespokojní. Hovorila tiež o porušovaní zákonov, účtovných chybách aj o šikane.

„Sú dve možnosti, buď spravím poriadok ja alebo nový náčelník,“ reagoval na kritiku Marcel Mihalik, ktorý je na čele mestskej polície už 18 rokov. Na najbližšie rokovanie zastupiteľstva chce predložiť novú organizačnú štruktúru, v ktorej budú aj nové pozície v súvislosti so zmenami v parkovacej politike mesta.

Podľa zákona vymenúva a odvoláva náčelníka mestskej polície obecné zastupiteľstvo na základe návrhu primátora.

„Budem striktne dohliadať na to, aby prišlo k náprave,“ vyhlásil Peter Jančovič a s tým, že fungovanie mestskej polície sa musí zlepšiť čo najrýchlejšie.

Na zabezpečenie verejného poriadku išlo z rozpočtu Piešťan minulý rok 1 mil. eur, z toho 630-tisíc bolo určených na mzdy a ďalších 220-tisíc eur na odvody.

Mestská polícia má 40 príslušníkov, pričom plánovaný stav je 47. Podľa správy, ktorú predložil poslancom Marcel Mihálik, zabezpečujú hliadkovú činnosť štyri pracovné zmeny – štyria velitelia, štyria referenti na kamerovom systéme a do výkonu hliadkovej služby je velených 26 policajtov. Tí riešili v uplynulom roku 3 626 priestupkov, pre mesto vybrali na pokutách 22 570 eur.

Polícia má k dispozícii výstupy zo 65 kamier umiestnených v rôznych častiach mesta. Niektoré z nich však nefungujú a kvôli nedostatku ľudí obraz z kamier často nikto nesleduje.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič