Jódové tabletky dostanú aj Piešťanci, ide o pravidelnú výmenu v okolí jadrovej elektrárne

Jódové profylaktiká nie sú určené na bezprostredné užitie. Ich účelom je chrániť obyvateľov okolia jadrovej elektrárne v prípade havárie.

Obce a mestá piešťanského okresu patria k vyše dvesto slovenským samosprávam, v ktorých do konca roka prebehne výmena jódových profylaktík. Informovalo o tom ministerstvo vnútra, ktoré ich distribúciu koordinuje.

„Rezort vnútra, ako spolukoordinátor distribúcie profylaktík zriadil na tento účel dva distribučné sklady, z ktorých sa budú vydávať príslušné počty balení pre obce, mestá a osobitne pre určené inštitúcie. Sme pripravení byť maximálne súčinní,“ zdôraznil minister vnútra Roman Mikulec.

Slovenské elektrárne zabezpečili nové jódové profylaktiká pre 460-tisíc ľudí. Užitie tabliet obsahujúcich stabilný jód blokuje viazanie rádioaktívneho jódu štítnou žľazou, preto sa tablety použijú len v prípade radiačnej havárie a na základe výzvy zo strany štátu.

„Napriek tomu, že pravdepodobnosť vzniku udalosti s únikom radiácie do okolia je veľmi nízka, sme pripravení aj na zvládanie takýchto situácií. Jodid draselný je jedným z prvkov špeciálnej individuálnej ochrany. Je distribuovaný obyvateľstvu v okolí jadrových elektrární aj v iných štátoch Európy,“ dodal Štefan Hajdú, manažér jadrovej bezpečnosti Slovenských elektrární.

Výmena jódových profylaktík prebiehala na Slovensku naposledy v druhej polovici roka 2017. V Piešťanoch si ich mohli obyvatelia prevziať v budove mestskej polície na základe občianskeho preukazu. Jeden človek vtedy dostal jódové tabletky aj pre ostatných členov rodiny a ich prevzatie potvrdil podpisom. O tom, ako bude výdaj prebiehať tento rok, mesto zatiaľ neinformovalo.

Zdroj: Ministerstvo vnútra SR

Ilustr. foto: archív zpiestan.sk